A sütőtök cukor helyett is használható - Ráadásul egészséges is

3
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, édes íze miatt a hozzáadásával készült sütemény kevesebb plusz édesítést igényel.

Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa által összeállított sütőtökös muffin recept azonban nemcsak a diétázók, hanem az ételallergiások kedvelt alapanyaga is lehet, a sütőtökpüré ugyanis a tojás helyettesítésére is alkalmas.

A sütőtökben minden (is) van

1. Karotinokban gazdag, ezért ha a levesből hátramaradt, „nemszeretem” sárgarépakockák rendszeresen a gyerekek tányérjának szélén sorakoznak, akkor sütőtökös süti formájában még fedezhetjük a szükséges A-vitamint.

2. A sütőtök remek választás, hogy diétásabbá tegyük az ünnepi menüt és megelőzzük a karácsonyi időszakkal járó súlygyarapodást. A sütőtök növeli az elkészült étel rosttartalmát, így hosszú időre eltelít, ráadásul egy csészényi mennyiség csak 50 kalóriát tartalmaz!

3.  A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van.

4. Fiatalon tart - mivel rendkívül gazdag antioxidánsokban, ezért képes az öregedésért felelős szabadgyököket is semlegesíteni.

Sütemények tojásmentesen

Számtalan előnyös tulajdonsága mellett nem elhanyagolandó, hogy a sütőtökből készült püré kiválóan alkalmas a tojás helyettesítésére. A muffin esetében a tojással lazítjuk a tésztát, erre a célra helyettesítésként gyümölcs-, például alma, vagy zöldségpépeket is használhatunk.

A sütőtökpürét elkészíthetjük úgy is, hogy a nyers zöldséget meghámozzuk, felkockázzuk, vízben puhára főzzük, majd villával összetörjük. A másik lehetőség, ha szeletekre vágjuk és sütőben megsütjük, a héjától megfosztjuk, majd botmixerrel turmixoljuk pépesre.

Tejmentes, tojásmentes, vegán és IR-barát recept

Sütőtökös muffin

sütőtökmuffin

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 200 gramm liszt (fele teljes kiőrlésű, fele zabpehely)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 200 gramm sütőtökpüré
  • 30 gramm édesítő
  • 100 milliliter étolaj
  • 150 milliliter zabtej
  • 1 marék mandula (díszítéshez)
  • ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, az édesítőt és a fűszereket, majd hozzákeverjük a sütőtökpürét, olajat és a zabtejet. Jól összedolgozzuk a tésztát. Muffin papírokkal bélelt sütőformába kanalazzuk a tésztát, megszórjuk a tetejüket egy kis mandula forgáccsal, majd 180 C-on, 20-25 percig sütjük őket. A megadott mennyiségből 12 db muffin készíthető.

Tipp!

Inzulinrezisztenciások étrendjében uzsonnaként bátran fogyasztható.

Egy muffin energia- és tápanyagtartalma: 165 kcal, 14 g szénhidrát, 10 g zsír és 3 g fehérje. Tehát egyáltalán nem kevés kalória.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon