Sütőtökös, mascarponés piskótatekercs: így nem törik meg feltekerésnél

sptcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A látványos, őszi piskótatekercs egyszerűen készül. Hogy szépen szeletelve tudd kínálni, fontos, hogy a desszert eltöltsön egy kis időt a hűtőben.

Piskótát sütni nem nehéz, ha pedig elsajátítottad a technikát, akkor jöhetnek a mutatós torták vagy piskótatekercsek. Utóbbi egyik sarkalatos pontja, hogy a tészta megtörhet, de a malőr egyszerűen kivédhető. A titok annyi, hogy a megsült lapot még melegen tekerd fel, majd csak akkor tekerd ki, ha már kihűlt a tészta. Ekkor kerül rá a krém, és utána kell újra feltekerni a piskótát.

A szép szeletelésnek is van ám egy technikája. Érdemes a roládot hűtőbe tenni 30 percre tálalás előtt, mert úgy a krém megszilárdul, szebb szeleteket tudsz vágni. Az ősz kedvelt ízeiben tündöklő süteményt tálalásnál bőven elég porcukorral megszórni, de ha ennél is többre vágysz, akkor házi karamellszószt csorgass a tetejére.

Sütőtökös, mascarponés piskótatekercs

sptct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 10 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1 csipet
  • 10 dkg sütőtökpüré
  • 3 darab tojás
  • 15 dkg cukor

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 evőkanál vaj
  • porcukor a szóráshoz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Először a száraz alapanyagokat forgassuk egybe (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szegfűbors, só).

A sütőtököt vágjuk kockákra, majd toljuk 180 fokos sütőbe, süssük puhára (30-40 perc), ezután pürésítsük. Maradék pürét is használhatunk.

A tojást a cukorral keverjük fehéredésig, majd adjuk hozzá a sütőtökpürét és a lisztes keveréket is.

A simára kevert masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire (38 cm).

A tésztát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.

A megsült tésztát még melegen tekerjük fel, így nem fog törni.

Krém:

A krém hozzávalóit keverjük habosra.

Összeállítás:

A kihűlt piskótát tekerjük ki, kenjük meg a krémmel, majd tekerjük fel.

Szeletelés előtt a piskótatekercset érdemes hűtőbe tenni 30 percre. Tálalásnál ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon