Puha sütőtökös nudli vajon pirítva: a chili és a fokhagyma a lelke

5
Nyomtatás
sutotokos-nudli
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon laktató a húsmentes fogás, a sütőtökös nudli, a puha és finom tésztát a chili és a fokhagyma a köbre emelik.

Ha egy egyszerű, de nagyszerű húsmentes ebédre vágysz, ez a sütőtökös nudli a tökéletes választás! Bár házilag készül a tészta, egyáltalán nem nehéz az elkészítése, pillanatok alatt begyúrhatod, utána pedig már csak annyi a dolgod, hogy a vízbe szaggasd és kifőzd. 

A sütőtökpürének köszönhetően puha lesz a tészta, ráadásul tojásra sem lesz szükség hozzá, így akár növényi étrendbe is beillesztheted. A zöldség a nudli színén és ízén is érződni fog, de ne számíts arra, hogy intenzíven sütőtökös lesz, épp csak enyhén érezteti magát.

A sütőtökös ételeknek nagyon jól áll a chili és a fokhagyma, de a zsályát se hagyd el mellőle. A zöldfűszerből érdemes frisset használni, de ha éppen nem jutsz hozzá, szárítottal is működik a recept.

Sütőtökös nudli

sutotokos-nudli2

Hozzávalók 4 adaghoz

Nudlihoz:

  • 250 g sütőtökpüré
  • 50 ml tej
  • 400 g búzaliszt
  • 0.5 tk.

Szószhoz:

  • 2 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk. chilipehely
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 8 levél zsálya
  • a tálaláshoz parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtökpürét a tejjel és a sóval keverjük össze.

A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, majd öntsük rá a sütőtökpürét, keverjük össze, majd addig gyúrjuk, míg egy sima felületű tésztagombócot nem kapunk.

Forraljunk kb. 1 liter enyhén sós vizet, majd mikor már forr, olló segítségével vágjunk a tésztából 3 centi hosszú nudlikat, egyenesen a vízbe. Főzzük őket közepes lángon kb. 6-8 percig, párszor keverjük át, hogy ne tapadjanak össze. Mikor felúsznak a víz tetejére, onnantól számítva még 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal szedjük ki őket.

A vajat dobjuk egy szélesebb, mély serpenyőbe, majd adjuk hozzá az olívaolajat. Mikor elolvadt a vaj, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a chilipelyhet és a csíkokra vágott zsályát. Fél-1 percig pirítsuk, míg illatozni kezd, majd adjuk hozzá a nudlit. 

Pirítsuk pár percig, míg jól átjárja a vajas-chilis szósz, majd rögtön, parmezánnal megszórva kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon