Így készíts sütőtökpürét: lefagyasztva sokáig használhatod
A házi sütőtökpüré készítése egyszerűbb feladat, mint hinnéd: le is fagyaszthatod, így egyszerre érdemes nagyobb adagot összedobni.
Ha egy egyszerű, de nagyszerű húsmentes ebédre vágysz, ez a sütőtökös nudli a tökéletes választás! Bár házilag készül a tészta, egyáltalán nem nehéz az elkészítése, pillanatok alatt begyúrhatod, utána pedig már csak annyi a dolgod, hogy a vízbe szaggasd és kifőzd.
A sütőtökpürének köszönhetően puha lesz a tészta, ráadásul tojásra sem lesz szükség hozzá, így akár növényi étrendbe is beillesztheted. A zöldség a nudli színén és ízén is érződni fog, de ne számíts arra, hogy intenzíven sütőtökös lesz, épp csak enyhén érezteti magát.
A sütőtökös ételeknek nagyon jól áll a chili és a fokhagyma, de a zsályát se hagyd el mellőle. A zöldfűszerből érdemes frisset használni, de ha éppen nem jutsz hozzá, szárítottal is működik a recept.
A sütőtökpürét a tejjel és a sóval keverjük össze.
A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, majd öntsük rá a sütőtökpürét, keverjük össze, majd addig gyúrjuk, míg egy sima felületű tésztagombócot nem kapunk.
Forraljunk kb. 1 liter enyhén sós vizet, majd mikor már forr, olló segítségével vágjunk a tésztából 3 centi hosszú nudlikat, egyenesen a vízbe. Főzzük őket közepes lángon kb. 6-8 percig, párszor keverjük át, hogy ne tapadjanak össze. Mikor felúsznak a víz tetejére, onnantól számítva még 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal szedjük ki őket.
A vajat dobjuk egy szélesebb, mély serpenyőbe, majd adjuk hozzá az olívaolajat. Mikor elolvadt a vaj, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a chilipelyhet és a csíkokra vágott zsályát. Fél-1 percig pirítsuk, míg illatozni kezd, majd adjuk hozzá a nudlit.
Pirítsuk pár percig, míg jól átjárja a vajas-chilis szósz, majd rögtön, parmezánnal megszórva kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu