Sütőtökös pite hokkaido tökből: különleges, gesztenyés ízű lesz a süti

Sutotokos-pite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Elképesztően aromás pite, amelyet lágy és roppanós textúrák tesznek izgalmassá. A hagyományos sütőtök helyett hokkaido tökből készül!

A sütőtökös pite Amerika egyik kedvenc őszi süteménye, és a hálaadási vacsora kötelező fogása. Népszerűsége nem véletlen: a krémes töltelék és a roppanós tészta remekül kiegészítik egymást, a melengető fűszerkeverék pedig hamisítatlan bekuckózós desszertté varázsolja.

A klasszikus sütőtökös pitékhez képest pedig van egy különlegessége is: a hagyományos sütőtök helyett hokkaido tökből, azaz japán sütőtökből készül, amely ízben és állagban is eltér kissé az előbbitől. Már nyersen is keményebb a húsa – ezért 15-20 perccel hosszabb sütési időt igényel –, ami sütés után is tömörebb marad, emiatt a belőle készülő töltelék sokkal krémesebb.

Az állaga kissé a gesztenyéhez hasonlítható, és – meglepő fordulat – az ízében is felfedezhetők a gesztenyés jegyek. Annyira nem intenzív, hogy a gesztenyét helyettesíthesd vele, de mindenképp egy különleges aromát ad a vele készülő ételeknek. A megadott mennyiségekhez egy nagy, 28 cm-es piteformát használtam.

Sütőtökös pite hokkaido tökből

Sutotokos-pite

Hozzávalók 8 szelethez

A töltelékhez:

  • 1 közepes Hokkaido tök (kb. 1,3 kg, ebből kb. 500 g püré lesz)
  • 250 ml konzerves kókusztej
  • 100 g barna cukor (világos)
  • 50 ml juharszirup
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek mandulavaj (vagy kesuvaj)
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.5 tk
  • 100 ml habosítható kókusztejszín a tálaláshoz

A pitetésztához:

  • 250 g liszt
  • 2 csipet
  • 1.5 ek cukor
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 200 g vajalternatíva (vagy vaj)
  • 100 ml jéghideg víz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 ek növényi ital (kókusz, zab, mandula)
  • 1 tk barna cukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tököt mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk félbe. Egy kanállal kaparjuk ki a magjait, majd a feleket vágjuk négybe, hogy összesen 8 cikkelyt kapjunk. Fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sübőben 1 óra alatt süssük puhára.

Közben a pitealaphoz keverjük a liszthez a sót, a cukrot, a citromhéjat, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott hűtőhideg vajalternatívát (vagy vajat, ha azt használunk). Egy evőkanállal vagy kenőkéssel aprítsuk egészen kis darabokra, majd 2-3 részletben dolgozzuk bele a jéghideg vizet és a vaníliakivonatot is. Fontos, hogy a kis vajdarabok megmaradjanak, különben a tészta nem lesz szép omlós sütés után. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába, és 1 órára tegyük hűtőbe.

A megsült tököt hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd egy kanállal kaparjuk le a húsát a héjról, és 500 grammot tegyünk aprítógépbe. Adjuk hozzá a kókusztejet, a barna cukrot, a juharszirupot, a kukoricakeményítőt, a vaníliakivonatot, a mandulavajat (ha otthon készítenéd, itt van hozzá a recept), a fűszereket és a sót, és 2 perc alatt dolgozzuk selymesre. Tegyük félre.

A pitetésztát csomagoljuk ki, és csípjünk le belőle egy 2-3 evőkanálnyi gombócot – ebből készül a díszítés. A tészta másik felét tegyük lisztezett felületre, és nyújtsuk 31-32 cm-es átmérőjűre. A sodrófával emeljük egy piteformába, és igazítsuk el az alján. A túllógó részeket hajtogassuk vissza a peremig, és nyomkodjuk szabályos formájúra. Tegyük vissza a hűtőbe.

A maradék tésztát nyújtsuk 2-3 mm vastagra, és egy éles késsel (vagy ha van, kiszúróval) vágjunk tetszőleges formákat belőle. Ha a képeken látható falevelek túl macerásnak tűnnek, akkor érdemes megnézni az ebben a cikkben bemutatott ötleteket is. Ha készen vagyunk a formázással, akkor kanalazzuk a tölteléket a lehűtött pitetésztára, egyenegessük a felszínét simára, és díszítsük.

A díszítőelemeket és a pite szélét kenjük meg növényi itallal, és szórjunk rá kevés barna cukrot. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és egy óra alatt süssük aranybarnára. Az egy óra leteltével a töltelék szélei kissé repedezettek lehetnek, a közepe pedig még rezgős: ez teljesen normális, amint a pite teljesen kihűl, a töltelék is is megdermed.

Kihűlés után szeleteljük, és tetszés szerint tejszínhabbal fogyasszuk.

Tipp: ha a töltelékhez nem használunk mandulavajat, pótoljuk ugyanannyi olajjal, különben nem lesz elég krémes.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon