Sütőtökös pite hokkaido tökből: különleges, gesztenyés ízű lesz a süti

Sutotokos-pite-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elképesztően aromás pite, amelyet lágy és roppanós textúrák tesznek izgalmassá. A hagyományos sütőtök helyett hokkaido tökből készül!

A sütőtökös pite Amerika egyik kedvenc őszi süteménye, és a hálaadási vacsora kötelező fogása. Népszerűsége nem véletlen: a krémes töltelék és a roppanós tészta remekül kiegészítik egymást, a melengető fűszerkeverék pedig hamisítatlan bekuckózós desszertté varázsolja.

A klasszikus sütőtökös pitékhez képest pedig van egy különlegessége is: a hagyományos sütőtök helyett hokkaido tökből, azaz japán sütőtökből készül, amely ízben és állagban is eltér kissé az előbbitől. Már nyersen is keményebb a húsa – ezért 15-20 perccel hosszabb sütési időt igényel –, ami sütés után is tömörebb marad, emiatt a belőle készülő töltelék sokkal krémesebb.

Az állaga kissé a gesztenyéhez hasonlítható, és – meglepő fordulat – az ízében is felfedezhetők a gesztenyés jegyek. Annyira nem intenzív, hogy a gesztenyét helyettesíthesd vele, de mindenképp egy különleges aromát ad a vele készülő ételeknek. A megadott mennyiségekhez egy nagy, 28 cm-es piteformát használtam.

Sütőtökös pite hokkaido tökből

Sutotokos-pite

Hozzávalók 8 szelethez

A töltelékhez:

  • 1 közepes Hokkaido tök (kb. 1,3 kg, ebből kb. 500 g püré lesz)
  • 250 ml konzerves kókusztej
  • 100 g barna cukor (világos)
  • 50 ml juharszirup
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek mandulavaj (vagy kesuvaj)
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.5 tk
  • 100 ml habosítható kókusztejszín a tálaláshoz

A pitetésztához:

  • 250 g liszt
  • 2 csipet
  • 1.5 ek cukor
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 200 g vajalternatíva (vagy vaj)
  • 100 ml jéghideg víz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 ek növényi ital (kókusz, zab, mandula)
  • 1 tk barna cukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tököt mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk félbe. Egy kanállal kaparjuk ki a magjait, majd a feleket vágjuk négybe, hogy összesen 8 cikkelyt kapjunk. Fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sübőben 1 óra alatt süssük puhára.

Közben a pitealaphoz keverjük a liszthez a sót, a cukrot, a citromhéjat, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott hűtőhideg vajalternatívát (vagy vajat, ha azt használunk). Egy evőkanállal vagy kenőkéssel aprítsuk egészen kis darabokra, majd 2-3 részletben dolgozzuk bele a jéghideg vizet és a vaníliakivonatot is. Fontos, hogy a kis vajdarabok megmaradjanak, különben a tészta nem lesz szép omlós sütés után. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába, és 1 órára tegyük hűtőbe.

A megsült tököt hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd egy kanállal kaparjuk le a húsát a héjról, és 500 grammot tegyünk aprítógépbe. Adjuk hozzá a kókusztejet, a barna cukrot, a juharszirupot, a kukoricakeményítőt, a vaníliakivonatot, a mandulavajat (ha otthon készítenéd, itt van hozzá a recept), a fűszereket és a sót, és 2 perc alatt dolgozzuk selymesre. Tegyük félre.

A pitetésztát csomagoljuk ki, és csípjünk le belőle egy 2-3 evőkanálnyi gombócot – ebből készül a díszítés. A tészta másik felét tegyük lisztezett felületre, és nyújtsuk 31-32 cm-es átmérőjűre. A sodrófával emeljük egy piteformába, és igazítsuk el az alján. A túllógó részeket hajtogassuk vissza a peremig, és nyomkodjuk szabályos formájúra. Tegyük vissza a hűtőbe.

A maradék tésztát nyújtsuk 2-3 mm vastagra, és egy éles késsel (vagy ha van, kiszúróval) vágjunk tetszőleges formákat belőle. Ha a képeken látható falevelek túl macerásnak tűnnek, akkor érdemes megnézni az ebben a cikkben bemutatott ötleteket is. Ha készen vagyunk a formázással, akkor kanalazzuk a tölteléket a lehűtött pitetésztára, egyenegessük a felszínét simára, és díszítsük.

A díszítőelemeket és a pite szélét kenjük meg növényi itallal, és szórjunk rá kevés barna cukrot. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és egy óra alatt süssük aranybarnára. Az egy óra leteltével a töltelék szélei kissé repedezettek lehetnek, a közepe pedig még rezgős: ez teljesen normális, amint a pite teljesen kihűl, a töltelék is is megdermed.

Kihűlés után szeleteljük, és tetszés szerint tejszínhabbal fogyasszuk.

Tipp: ha a töltelékhez nem használunk mandulavajat, pótoljuk ugyanannyi olajjal, különben nem lesz elég krémes.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük