![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sütöttél már zöldbabot? Próbáld ki most!
Ha már unod a zöldbab főzeléket
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Tavaly rendkívül jó volt a spárga termés, tavasszal spárgát ettünk spárgával. Lassan a meggyőződésemmé vált, hogy ez a friss ízű hajtás akkor a legfinomabb, ha sütőben sütjük meg. Most pedig, hogy itt a zöldbab szezon, eszembe jutott, mi lenne, ha ugyanígy készítenénk el? Siker.
Ahogy a zöldbabnak, a spárgának is nagyon jól áll a sütőben sütés. Annyi a titka, hogy jól meg kell locsolni olívaolajjal, és fokhagyma gerezdekkel, fűszerekkel együtt kell megsütni.
Amikor elkészült, már csak meg kell csöpögtetni citromlével, egy kis só sem árt neki, és már kész is a sült zöldbab saláta. Melegen is finom, és hidegen is remek. Adhatunk hozzá koktélparadicsomot, lazíthatjuk salátalevelekkel, a finom, édeskésre karamellizált zöldbab mindenképpen isteni lesz.
Blansírozva finomabb
Sütés előtt a biztonság kedvéért érdemes blansírozni a zöldbabot. Ez azt jelenti, hogy a megtisztított zöldséget fél percre forró vízbe dobjuk, majd kiszedjük, és jeges vízben lehűtjük. Így már nem lesz teljesen nyers, de még roppanós marad, és sütés után is remek lesz az állaga.
Sült zöldbab
![sult zoldbab](https://kep.index.hu/1/0/3080/30804/308042/30804249_10f5b88ab8922e8512624d53a1de823b_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- amennyit sütni szeretnél zöldbab
- ízlés szerint kedvenc zöldfűszered szárítva
- ízlés szerint fokhagyma gerezdek
- ízlés szerint olívaolaj
- ízlés szerint citrom leve
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A babot megmossuk, a végeket levágjuk.
Vizet forralunk, és blansírozzuk. Ez azt jelenti, hogy egyszerre mindig csak egy marékkal dobunk a babból a vízbe, majd fél perc múlva ki is szedjük hideg vízbe, hogy ne főjön tovább.
A babot lecsöpögtetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Szórunk rá a kedvenc zöldfűszereinkből, szerintem jól áll neki a kakukkfű, a borsikafű, a kapor, és a petrezselyem is. Most kiválóan megfelelnek a szárított fűszerek is.
Dobunk mellé néhány gerezd fokhagymát is, majd az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, a kezünkkel jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a babot.
Betoljuk a 180 fokos sütőbe, és addig sütjük, amíg karamellizálódni nem kezd a bab.
Amikor kész, megcsöpögtetjük citromlével. Ha akarunk, felturbózhatjuk salátává, de így, magában is nagyon finom.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!