Selymes csokimousse tejmentesen: percek alatt kész
A csokimousse amilyen hangzatos nevű és kifinomult desszert, annál egyszerűbb elkészíteni. Ettől függetlenül méltán viseli a pohárkrémek királynője címet.
A csupa csoki, ragacsos svéd csokitorta olyan, mint egy brownie, rengeteg vajjal, viszonylag sok cukorral és kevés liszttel készül, így kívülről roppanósra, belül viszont krémesre sül. Pont emiatt nem szabad túlsütni, a forma méretétől függően nagyjából 20-25 perc kell neki a sütőben, akkor jó, mikor a teteje már szilárd, de ha egy villát beleszúrsz, a közepe még picit ragacsos.
Csokoládé nem, viszont rengeteg kakaó gazdagítja, ebből cukrozatlan, jó minőségű, lehetőleg hollandot válassz. A svédeknél Kladdkaka néven ismert sütemény eredetileg picivel több cukorral készül, de így is bőven elég édes és ragacsos lesz. Ha tetszik az alábbi recept, a kávésat is próbáld ki!
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki sütőpapírral egy 20-22 centis tortaforma alját, az oldalát vajazzuk ki.
A vajat olvasszuk meg, majd tegyük félre picit hűlni.
Szitáljuk a vajba a lisztet, a kakaóport, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát. Adjuk hozzá a tojásokat is, majd keverjük csomómentesre a masszát.
Öntsük a tésztát a formába, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre. Akkor jó, mikor a teteje szilárd és ropogós, de a közepe még ragacsos. (Ha a tetejét megnyomod az ujjaddal, be fog repedezni, akkor jó.)
A tortát a formában hagyjuk kihűlni, majd utána kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu