Krémes, svéd mandulatorta: gluténmentes a kényeztető desszert

svéd mandulatorta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha csak a húsgolyókért és a mandulatortáért jársz a svéd bútoráruházba, akkor jó hír, hogy mindkettőt könnyedén elkészítheted otthon is.

Ahogy a svéd húsgolyók, ez a svéd mandulatorta is nagy kedvencem, volt, amikor gyorsfagyasztott változatban is megvásároltam. Pedig ezt a süteményt is nagyon könnyű elkészíteni, ráadásul gluténérzékenyeknek is kitűnő választás, mert liszt nélkül készül.

A tésztája könnyed, a krém pedig selymes, és egyszerűen készül, kicsit vajas, de nem zavaróan zsíros és tömény. Ha szereted a mandulát minden mennyiségben, akkor ideje elkészíteni ezt a tortát is, és akkor nem csak ezért fogsz elmenni a bútoráruházba. 

Svéd mandulatorta

svéd mandulatorta recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

Tészta:

  • 220 gramm mandula (darált)
  • 100 gramm cukor
  • 4 darab tojásfehérje

Krém:

  • 4 darab tojássárgája
  • 100 gramm cukor
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 darab vanília (rúd)
  • 200 milliliter tej
  • 150 gramm vaj
  • a tetejére mandula (szeletelt)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A tojásokat válasszuk ketté. Itt találunk egy szuper módszert arra, hogy tudjuk könnyedén elválasztani a fehérjét és a sárgáját.

A fehérjét verjük kemény habbá úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Forgassuk bele óvatosan a darált mandulát. Egy 20 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és óvatosan kanalazzuk bele a masszát. 

Süssük meg az alapot 20 perc alatt, tűpróbáig. Vegyük ki, majd várjuk meg, amíg kihűl, és vegyük ki a formából. 

Készítsük el a krémet. A tojások sárgáit tegyük egy lábasba, és keverjük hozzá a cukrot, a keményítőt és a vaníliarúd kikapart magjait, majd öntsük fel a tejjel. Tegyük a tűzhelyre és alacsony lángon folyamatosan keverve főzzük meg sűrű krémnek. Vegyük le a tűzről, és ha kihűlt, fokozatosan adjuk hozzá a vajat. A krémet simítsuk egyenletesen a tészta tetejére, de jusson az oldalára is. 

A szeletelt mandulát pirítsuk meg forró és száraz serpenyőben, és szórjuk a torta tetejére. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük