Szaftos, sajtos, gombás lasagne: a rakott tészta hús nélkül is nagyon laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Ropogós
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Sűrű, selymes brokkolikrémleves: eteti magát, olyan finom
Kiadós, fűszeres csirkés szendvics: sok sajt pirul a tetején
Fekete-erdő pohárkrém: meggybefőttből készül a téli változat
Az olasz konyha kedvelt rakott tésztája a lasagne, ami hús helyett zöldségekkel is elkészíthető.
A rétegezett lasagne akkor a legfinomabb, ha jó szaftos: a klasszikus receptben paradicsomos-húsos ragu, besamelmártás és sok sajt kap főszerepet, ettől a hármastól bőséges és zamatos lesz. A kedvelt ételnek nem csak ez az egy arca van, nagyon sokféleképpen, változatosan lehet újragondolni. Készülhet darált hús helyett csirkemellcsíkokkal, de vegetáriánus változatban is, izgalmas zöldségek kombinációjával gazdagítva, de még egyszerűbben is az asztalra kerülhet.
Érdemes néhány alapanyagra szűkíteni az újragondolt lasagne tervezését, hús helyett remek választás a gomba, ami laktató, ízletes és szinte mindenhez passzol. A rétegezés előtt a gombát hagymával együtt érdemes lepirítani, így kerüljön a rétegek közé. Kétféle módon is kivitelezhető a gombás lasagne, az egyikben csak fehér szósszal és sajttal sül, de miután lepirult a gomba, fel is lehet önteni sűrített paradicsommal, ilyenkor érdemes bazsalikomot és oregánót is a raguba keverni.
Szaftos, gombás rakott tészta
Hozzávalók 4 személyre
Gombás ragu:
- 300 gramm lasagne tészta
- 500 gramm gomba
- 1 fej hagyma
- 250 gramm sajt
- só és bors ízlés szerint
- 3 evőkanál olívaolaj
Besamelmártás:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 deciliter tej
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehérbors
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
Gombás ragu:
A gombákat és a hagymát tisztítsuk meg.
A gombákat tetszőlegesre vágjuk fel, majd tegyük nagyobb méretű serpenyőbe vagy edénybe (pár darab gombát érdemes félretenni, amit vékonyan felszeletelve a lasagne tetejére lehet tenni). A finomra aprított hagymát, olajat öntsük mellé (ha szükséges, több olaj is lehet), közepes láng felett kezdjük el dinsztelni, miközben sóval és borssal fűszerezzük. A gomba alatt addig égjen a láng, amíg a folyadék elpárolog alóla (körülbelül 10-18 perc).
Besamelmártás:
A vajat lábasban forrósítsuk fel, majd a lisztet keverjük hozzá, apránként adagolva öntsük fel tejjel, miközben keverjük csomómentesre. A mártást sóval, borssal és a szerecsendióval ízesítsük, 2-3 perc forralás után sűrűvé válik a szósz, akkor kell elzárni az edény alatt a lángot.
Összeállítás:
A sajtot reszeljük le.
Hőálló tál (tepsi vagy jénai) aljára öntsünk egy vagy két merőkanál besamelmártást, kenjük el, annyi tésztát tegyünk a szószra, amennyi ellepi, majd a tészta tetejére is öntsünk besamelmártást ízlés szerint. A tetejére a gombás raguból tegyünk ízlés szerint, majd reszelt sajttal is szórjuk meg, ezután addig rétegezzük az alapanyagokat, amíg elfogynak, ügyelve arra, hogy besamelmártás bőven kerüljön a tészta tetejére. A lasagne tetejét szórjuk meg sajttal és a félretett nyers, vékonyan szeletelt gombákat is tegyük rá. 180 fokos előmelegített sütőben 30-45 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images