Omlós szedres süti citromos mázzal: szezonális desszert egyszerűen

3
Nyomtatás
szedres-suti
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a süti eredetileg angol teasüteményként vált népszerűvé, amit ma már számtalan szezonális gyümölccsel is elkészíthetsz.

Ez a süti egy klasszikus angol teasüteményként vált ismertté. Ahogy azonban telt az idő, kilépett a délutáni teasütik árnyékából, és immáron reggeliként is egyre gyakrabban készítik.

Különlegessége, hogy valahol félúton van a sütemény és a pogácsa között, az alakja pedig általában háromszögletű. Egyszerű hozzávalókból készül, egyedül talán az író az, ami nem terem minden üzlet polcán, viszont, ha ez megvan, már semmi sem állhat közéd és a mennyei, szedres süti közé.

Szedres süti

szedres-suti

Hozzávalók 8 darabhoz

A sütihez:

  • 280 g finomliszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 50 g kristálycukor
  • 0.5 tk.
  • 1 db biocitrom
  • 120 g sótlan vaj
  • 1 db tojás
  • 120 ml író
  • 150 g szeder

A mázhoz:

  • 120 g porcukor
  • 3 ek. citromlé

A díszítéshez (opcionális):

  • 1 db lime
Recept idők

Elkészítés:

A citrom héját reszeljük le.

A szedret mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk mindet félbe.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat.

A vajat vágjuk fel apró kockákra, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Az ujjainkkal morzsoljuk szét a vajat a lisztben, amíg borsónyi darabokra nem esik szét.

Egy másik tálban verjük fel a tojást az íróval, majd adjuk hozzá a kettő keverékét a lisztes-vajas keverékhez.

Ezután mehet bele a félbevágott szeder is, amit dolgozzunk bele a tésztába.

A kész tésztát borítsuk egy enyhén lisztezett felületre, majd formáljuk kb. 4 cm vastag korong alakra.

Vágjuk a korongot 8 egyenlő háromszögre, majd tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kb. 5 cm távolságra.

Kenjük meg a tetejüket egy pici íróval, és szórjuk meg egy csipet cukorral.

Tegyük a tepsit kb. 15 percre a fagyasztóba.

A sütiket ezután tegyük át az előmelegített sütőbe, és süssük őket készre kb. 15-18 perc alatt. A tetejük enyhén meg fog pirulni.

A kész sütiket vegyük ki a sütőből, hagyjuk őket pár percet hűlni. 

Amíg hűlnek a sütik, készítsük el a citromos mázat. Egy kis tálkában keverjük össze a porcukrot és a citromlevet, majd csorgassuk rá a sütik tetejére. 

Szuperül illik még hozzájuk egy kis házi citromkrém, vagy a tetejükre némi reszelt lime-héj is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon