Habkönnyű citromkrém 3 hozzávalóból: így lesz mutatós a tálalás is

citromkrem3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Picit fanyar, nagyon könnyed és elképesztően friss ez a desszert, ráadásul szinte semmi dolgod nem lesz vele.

A TikTok legújabb kedvencét mi sem hagyhattuk ki: az úgynevezett lemon posset egy habkönnyű citromkrémet takar, amely 3 hozzávalóból, jóformán magától készül el. 

Csak citromra – mindenképp kezeletlen héjúra –, zsíros tejszínre és cukorra lesz szükséged. Ezeket össze kell melegíteni, poharakba vagy a citromhéjba tölteni, majd a hűtőben pihenni hagyni. Ahogy a citromlevet hozzáadod a forró tejszínes alaphoz, rögtön sűrűsödni fog picit, de igazán a hűtőben köt majd meg, születik belőle selymes krém.

Ha mutatósabban készítenéd el, a kész krémet az üres citromhéjakba töltsd vissza: alább ehhez is adunk pár tippet. Nincs ennél látványosabb és finomabb vendégváró, ráadásul tökéletes nyári desszert.

Egyszerű citromkrém

citromkrem2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 600 ml habtejszín (30-40%-os)
  • 180 g cukor
  • 3 db biocitrom
Recept idők

Elkészítés:

Ha tálkában kínálnánk:

A citromokat mossuk meg, töröljük szárazra. Reszeljük le két citrom héját.

A három citromot vágjuk félbe, facsarjuk ki a levüket.

A tejszínt, a cukrot és a citromhéjat melegítsük össze alacsony lángon. Addig főzzük, míg finoman gyöngyözni nem kezd. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjük bele a citromlevet. Öntsük át a keveréket egy apró lyukú szitán, hogy a héjdarabok fennakadjanak.

A krémet osszuk szét 6 tálka/pohár között, majd tegyük a hűtőbe minimum 3 órára vagy egy éjszakára. Ahogy hűl, szépen besűrűsödik. 

Ha a héjban kínálnánk:

Ha a citromkrémet a héjában kínálnánk, 5 citromra lesz szükségünk, kettőnek a héjára, háromnak a húsára, azok lesznek a tálkák.

A citromokat mossuk meg, töröljük szárazra. Reszeljük le két citrom héját.

A másik három citromot vágjuk hosszában félbe, kanalazzuk ki a húsukat. Vágjuk a gyümölcshúst kockákra, majd nyomkodjuk át egy szitán, hogy a levet kinyerjük belőle. 

Utána úgy járjunk el, mint a fenti receptben, csak a kész krémet az üresen maradt citromhéjakba töltsük. (Még maradni fog, azt szintén töltsük tálkákba/poharakba.)

A hűtőben történő pihenés után tálalhatjuk is.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük