Így süss ropogós kenyeret házilag: 5 hozzávalóból készül
A kenyérkészítés még sosem volt ilyen egyszerű: mindössze 5 hozzávalóból készítheted el ezt a ropogós csodát, és elfelejtheted a bolti változatokat.
Ez a kenyér valóban szénhidrátcsökkentett, ugyanakkor magas a rosttartalma és egészséges is. Olyan értékes hozzávalókat tartalmaz, mint a mandulaliszt, a kókuszliszt vagy az útifűmaghéj – utóbbi remek kiegészítője gluténmentes kenyereknek, mivel a glutént biztosító gabonafélék hiányában az útifűmaghéj fogja össze a tésztát.
Ebből a kenyérből élvezet lesz minden falat: edd pirítósként, vagy készíts belőle jobbnál jobb szendvicseket. A megadott hozzávalókhoz egy kb. 20x10 cm-es kenyérsütő forma szükséges.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olajat, a vizet és az almaecetet. Alaposan keverjük össze, majd ha összeállt, kézzel is dagasszuk át a masszát.
2-3 percig hagyjuk pihenni: ezalatt a rostok felszívják a folyadékot, és a tészta formázhatóvá válik.
Óvatosan borítsuk át egy sütőpapírral bélelt sütőformába: nedves kézzel egyengessük a formába, de ne nyomkodjuk ki belőle a levegőt, különben összeesik, és a kenyér nagyon tömör lesz.
Szórjuk meg tetszőleges magvakkal (len, napraforgó, tökmag), és 60-70 percre tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe.
Ha a kenyér megsült, a sütőpapírnál fogva emeljük ki a formából, és hagyjuk egy hűtőrácson kihűlni. Csak ezután szeleteljük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu