
Szénhidrátszegény diétán vagy? Ezt a pogácsát te is megeheted
Ketogén pogácsa, zene füleinknek
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós csicseriborsós laposkenyér: alig valamiből készül

Retró, sós, édes és töltött kiflik egy helyen: mindenki megtalálja a kedvére valót

Édesburgonyás-narancsos kuglóf: szaftos, rostban gazdag desszert

Fokhagymás-sajtos gombafejek: sütőben pirulnak ropogósra

Magyaros krumplileves húsgombóccal: ebből biztos a repeta
Az, hogy valaki nem hisz a szénhidrátban (a zsírban viszont igen), még nem jelenti azt, hogy időnként nem enne szívesen egy jó kis pogácsát. Itt a ketogén verzió, nem is olyan vészes alapanyag listával.
Vannak emberek, akik fogyni szeretnének és viszonylag könnyen le tudnak mondani az édességről és a szénhidrátokról, nos, nekik való a ketogén diéta. Ennek az a lényege, hogy jó sok zsírt kell enni, szénhidrátot viszont nem, kivéve zöldséget, és némi gyümölcsöt.
Én ennek a hatékonyságáról nem fogok elmélkedni, mert nem vagyok táplálkozási szakember, minden esetre, személy szerint zene füleimnek, hogy a töltött káposztával és a jó zsíros krémsajtokkal ebben az univerzumban fogyni lehet.
Mivel a szénhidrátban magam sem hiszek, legalábbis így negyven fölött már csúnyán hízásnak indul tőle az ember, a szalonnával viszont határozottan gyengéd viszonyt ápolok, úgy érzem, hogy egy ketogén diétába illeszthető pogácsa egyértelműen az a kompromisszum, amit bármikor hajlandó vagyok meghozni. Íme a csodarecept.
Ketogén pogácsa

Hozzávalók 10 adaghoz
- 4 darab tojás
- 5 dekagramm vaj
- 0.25 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.33 csésze kókuszliszt vagy mandulaliszt
- 0.25 teáskanál sütőpor
- 0.5 csésze sajt reszelt
Elkészítés:
A tojást, a lágy vajat, a reszelt sajtot, a fokhagyma(port) összekeverjük egy tálban.
Egy másik tálban belekeverjük a lisztbe a sütőport, majd a két tál tartalmát is elegyítjük.
A kisütésére két módszer is létezik: az egyik, hogy sütőpapírral kibélelt tepsire egy-egy evőkanálnyi halmokat helyezünk a masszából, a másik lehetőség pedig az, hogy muffinformába teszünk a masszából ugyanennyit. Utóbbi csinosabb lesz, de nehezebb utána elmosogatni.
15 percig sütjük 200 fokon, tűpróbával járunk utána, hogy elkészült-e már.
Fotó: Shutterstock