Ropogós, édes szezámos szelet két hozzávalóból: csak szeretni lehet

szezamos-szelet
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a pirított szezámmag picit diós ízét, biztosan imádni fogod ezt az egyszerű édességet is!

Gyorsan készítenél valami édes ropogtatnivalót, amihez nem is kell sok minden? Ez a ropogós szezámos szelet biztosan a kedvenced lesz, ha szereted a karamellt

Nem csalás, nem ámítás, ehhez az édességhez 2 hozzávalóra lesz szükséged, méghozzá szezámmagra és cukorra. Utóbbiból folyékony, aranybarna karamellt főzünk, előbbit pedig picit megpirítjuk. Más dolgod nem is lesz szinte ezzel a deszerttel: ugye, milyen jól hangzik?

Óvintézkedés

Mivel a karamell nagyon forró, mindig spatulával dolgozz, és két sütőpapír között nyújtsd ki a masszát, hogy véletlen se égesse meg a bőröd. 

Szezámos szelet

szezamos-szelet2

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 200 g kristálycukor
  • 200 g szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A szezámmagot szórjuk egy száraz serpenyőbe, majd alacsony lángon, kevergetés mellett pirítsuk pár percig, míg arany színe lesz, és elkezd illatozni. Vigyázzunk, mert könnyen megég! Rögtön vegyük le a tűzről, kanalazzuk egy tálba.

A cukrot szórjuk egy kis lábasba, alacsony lángon olvasszuk meg. Ne kevergessük, de időközönként rázogassuk meg a lábast. Akkor jó, mikor folyékony lesz, és aranybarna a színe. Ha nem egyformán olvad a cukor, ne ijedjünk meg, ebben az esetben egy spatulával kanalazzuk az olvadt cukrot a kemény tetejére, így nem ég meg, míg a maradék folyékony lesz.

Ahogy karamell lett a cukorból, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a pirított szezámmagot. Akkor jó, ha mindenhol bevonja.

A keveréket öntsük egy sütőpapírra, egy spatula segítségével kicsit oszlassuk el, majd tegyünk a tetejére egy másik sütőpapírt. Egy sodrófa segítségével nyújtsuk tetszőleges vékonyságúra. Húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt, majd még melegen vágjuk kockákra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük