Így készül a krémes francia pesto: levesekre is rácsorgathatod
A francia pesto parmezán és fenyőmag nélkül készül, mégis ízes és változatosan lehet felhasználni.
A pesztó hagyományosan bazsalikomból, fokhagymából, parmezánból, fenyőmagból és olívaolajból készül. Természetesen más recept szerint is kipróbálható, például gyakran fenyőmag helyett dió alkotja. A klasszikus változat mellett a trapani pesztó is nagyon közkedvelt, más néven a szicíliai pesztó, mely friss vagy aszalt paradicsomból készül.
A finomság a megszokott zöld szín helyett szép pirosban csábít, és más meglepetést is tartogat. Fenyőmag helyett mandulával készül, de fele-fele arányban is kipróbálható a recept.
A pesztó hűtőben néhány napig eláll jól záródó üvegben. A kence tetejére olívaolajat ajánlott önteni, így akár tovább is eltartható.
A szicíliai pesztó nem csak kenyérre kenve vagy tésztával egybeforgatva pompás, főzés során is bevethető. Az olasz ételek ízesítésénél remek választás, az örök kedvenc lasagnét is feldobja, és szendvicsek, wrapok készítésénél is érdemes bevetni.
A jól megmosott paradicsomot vágjuk félbe, majd tegyük robotgépbe. Ezután adjuk hozzá a mandulát, fokhagymát, reszelt sajtot, bazsalikomot, sót, borsot és olívaolajat, majd az egészet turmixoljuk krémesre. Ha hosszabb ideig tárolnánk, így tegyük a hűtőbe.
Ha rögtön felhasználnánk, a pesztót öntsük tálba, majd keverjük hozzá a ricottát. A finomságot tésztával egybeforgatva vagy kenyér és zöldségek mellé kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu