Szilvás rétes kezdőknek és kényelmeseknek, tíz perc munkával
Sikerélmény bolti vajas tésztából
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A szilvás gombóc, belátjuk, túl nagy falat. Szerencsére, fahéjas szilvával töltött tiroli rétest sütni mindenki tud, és nem is kell érte felrobbantani a konyhát: a legnagyobb feladat itt a szilva magozása.
Nem árulunk zsákbamacskát: természetesen bolti, fagyasztott leveles tésztával dolgozunk. Ezért lesz olyan könnyű a dolgunk. Arra azért figyeljünk, hogy ne lapokra vágottat vegyünk, hanem olyat, ami egyben van, és nagyra nyújtható. A másik pedig, ami nem árt, ha sikerül: lehetőleg vaj legyen a tésztában, ne pedig hidrogénezett zsírok ipari hókuszpókuszai.
A leveles tésztát ne felejtsük el jó előre kivenni a mélyhűtőből, és lisztezett deszkán felolvasztani. Vagy akár egy éjszakával korábban is áttehetjük a hűtőszekrénybe, ha el nem felejtjük.
Gyorsan megy a magozás
A szilva magozásához kis kést használunk, a szilvákat kettévágjuk, és kiszedjük a magját. Kezdőknek szólunk, ez korántsem olyan macerás és fröcsögős munka, mint mondjuk a meggymagozás: a szilva leve se nem fröcsög, se nem fog, és viszonylag jól is lehet a magozással haladni, úgyhogy nem kell megijedni tőle.
Tiroli szilvás rétes
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csomag vajas tészta
- 0.5 kilogramm szilva
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 darab a kenéshez tojás
- 4 evőkanál a tészta nyújtásához liszt
Elkészítés:
Kimagozzuk a szilvát, és ha akarjuk, kisebb darabokra vágjuk.
Ha kiolvadt a tészta, kezdődik a művelet. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
Elkészítjük a tölteléket: a szilvát, a cukrot, a fahéjat és a zsemlemorzsát jól összekeverjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a vajas tésztát. Minél vékonyabbra sikerül, annál jobb. Próbáljunk nagyjából téglalap formát kapni a végén. Időnként emeljük fel a tésztát, és lisztezzünk alá, hogy ne ragadjon le.
Ha ezzel megvagyunk, mérjük a tésztát a tepsihez, hogy bele fog-e férni hosszában. Ha nem, vágjuk ketté, így két rétesünk lesz, annál jobb.
A tésztát a hosszabb oldalával fordítsuk magunk felé. Erre a hosszabb oldalra tegyük rá egy csíkban a tölteléket (ha két rétesünk lesz, értelemszerűen kettéosztva), a két végét hajsuk fel egy-egy centi szélességben, hogy ne folyjon ki a töltelék, és tekerjük fel a rétest. A vajas tésztával könnyű dolgozni, nem szakad, nem igazán ragad, szóval nem kell hozzá semmi hókuszpókusz.
Ha feltekertük, kenjük meg elhabart tojással. Ha túl vastagnak ítéljük a tésztát, éles késsel bevagdoshatjuk, de vigyázzunk, a szilváig ne vágjunk be, mert különben kifolyik.
Tegyük a rétest tepsire, és süssük készre.
Fotó: Shutterstock