Omlós, szilveszteri túrós-krumplis pogácsa: kelesztés nélkül készül

szilveszteri-turos-krumplis-pogacsa-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha megbolondítanád a szilveszteri pogácsát, akkor készítsd el ezeket a szerencsehozó malacokat! Sokkal egyszerűbb dolgod lesz, mint gondolnád!

Szilveszterkor a sós sütik a legkelendőbbek. A sajtos rúd, a pizzás csiga mellett a pogácsa az egyik legnépszerűbb nasi. Régen pénzt rejtettek bele, és úgy tartották, hogy aki megtalálja, annak szerencséje lesz a következő évben. Akkor is biztosra mehetsz, ha szerencsehozó malacpogácsákat sütsz.

Az alapja egyszerű túrós, krumplis tészta, amit nem kell keleszteni és hajtogatni. A vajat zsírral is helyettesítheted, abból valamennyivel kevesebb kell. A mutatós pogácsákhoz nincs szükség extra eszközre, kör alakú pogácsaszaggatókkal is tökéletes lesz a végeredmény. A szemeket akár földimogyoróból vagy napraforgómagból is elkészítheted.

Szilveszteri túrós-krumplis pogácsa

szilveszteri-malacpogacsa

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 25 dkg krumpli
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg túró
  • 1 db tojás (kenéshez)
  • egész bors a szemekhez
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kis kockákra, és enyhén sós vízben főzzük forrástól számítva körülbelül 15 percig. Amikor puha, szűrjük le, és még forrón törjük meg, majd várjuk meg, míg kihűl. 

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a sóval, majd morzsoljuk el a zsiradékkal. Amikor már kezd morzsalékos lenni, adjuk hozzá a villával összetört túrót és a krumplit. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Akkor az igazi, ha nem ragad, és nem is túl kemény. Letakarva tegyük a hűtőbe legalább egy órára.

Pihentetés után tegyük át lisztezett felületre, és nyújtsuk ki egy-másfél centi vastagra, majd három különböző méretű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát. A nagy lesz a szerencsemalac feje, a kis korong pedig az orra. Fontos, hogy ebből a két korongból egyforma mennyiséget készítsünk. A középső méretű kiszúróval feleannyi kört szaggassunk, majd vágjuk négy ugyanolyan nagyságú részre. Ezek lesznek a fülek.

A nagy tésztakorongokat rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, és kenjük meg felvert tojással. Ezután helyezzük rájuk a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal szúrjunk beléjük két lyukat az orrnak. Illesszük a fejre a füleket, a kezünkkel kicsit nyomkodjuk is meg, mert könnyen lepotyoghatnak sütés közben. Végül a szemeket, azaz az egész borsot szúrjuk a tésztába. Kenjük át az egészet villával felvert tojással.

Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 20 perc alatt szép pirosra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük