Szaftos, húsos ragu kukoricalepénybe töltve: eteti magát, olyan finom

2
Nyomtatás
Birria Taco cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A birria tacos hagyományos mexikói étel: a tortillába került hús lassú főzéssel készül, ettől pedig rendkívül ízletes lesz.

A birria eredetileg Jalisco államból származik, és hagyományosan kecskehúsból készül, de marhahúsból és sertéshúsból is kipróbálható. A lényeg, hogy a hús lassú főzéssel, pörköltszerű szaftban puhuljon. A darabjaira szedett húst kukoricalepényből készült tortillába szokás pakolni a megmaradt szafttal, hagymával, sajttal, petrezselyemmel vagy korianderrel együtt. Természetesen más zöldségeket is tehetsz a lepénybe, például avokádót vagy uborkát.

A birria tacos a mexikói-amerikai közösségben nagyon népszerű, izgalmas street fooddá nőtte ki magát. A finomságot érdemes kipróbálni, otthon elkészíteni, az alapanyagok könnyen beszerezhetők: én sertéstarjával ajánlom, de marhahússal is kipróbálhatod.

Taco húsos raguval

Birria Taco ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 evőkanál szemes fekete bors
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 2 darab babérlevél
  • 1 rúd fahéj
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 100 g egész, szárított chilipaprika
  • 5 dl víz
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 4 darab paradicsom
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál mexikói oregánó
  • 1 teáskanál római kömény
  • kevés zsír vagy olaj
  • 2 kg sertéstarja
  • víz (a hús alá)

Tálalás:

  • 6 db tortillalap
  • szükség szerint hagyma
  • szükség szerint sajt
  • szükség szerint petrezselyem vagy koriander
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő egy serpenyőt és tegyük bele a fűszereket: a szemes fekete borsot, szegfűszeget, babérlevelet, fahéjrudat és a koriandermagot, majd közepes láng felett kicsit pirítsuk át a fűszereket. Addig pirítsuk, míg megérezzük a fűszerek illatát, vagy úgy látjuk, kicsit megbarnultak. (Ez körülbelül néhány percet vesz igénybe.)

Az egész szárított chilipaprikát vágjuk fel, a magját távolítsuk el.

Vegyünk elő egy magas falú lábast, majd öntsük bele a vizet. Ebbe a vízbe tegyük bele a felvágott paprikát, a pirított fűszereket, fokhagymát, hagymát, paradicsomot, és forraljuk fel, ezután szűrjük le. A vizet ne öntsük ki. A megmaradt alapanyagokat helyezzük egy turmixgépbe, adjuk hozzá a sót, mexikói oregánót, köményt és a leszűrt vízből 1-2 dl-t, majd turmixoljuk simára, ha szükséges, szűrjük le. Így megkapjuk az ízletes mártást.

A húst sózzuk le.

Vegyünk elő egy magas falú serpenyőt, tegyünk bele kevés zsírt vagy olajat, majd forrósítsuk fel. Ebbe tegyük bele a hússzeleteket, és oldalanként pirítsuk 5-8 percig. Ezután a húst tegyük át egy tepsibe vagy más hőálló edénybe, és öntsük rá a serpenyőben maradt zsiradékot, mártást és vizet.

Ezután toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a hús vajpuhára sül. A sütési idő függ attól, hogy mennyire vastagok a szeletek, ezért érdemes sűrűn ránézni. A vékonyabb szeleteknek 40-60 perc is elég, de ha vastagabbak, akkor 2-3 óra is szükséges nekik.

Az elkészült húst villával szedjük darabokra, és keverjünk hozzá a mártásból (ízlés szerint néhány vagy több evőkanállal), ami a tepsiben maradt.

Összeállítás:

Ha egyszerűen kínálnád, akkor a tortillába pakolj a húsból, és tehetsz bele finomra vágott hagymát és reszelt sajtot is. Ha picit izgalmasabban szervíroznád, akkor a tortillát kend meg a tepsiben maradt mártással, majd tedd forró serpenyőbe, pakolj bele húst, finomra vágott hagymát, reszelt sajtot, friss koriandert vagy petrezselymet. Hajtsd össze és kicsit pirítsd meg. Ha nem pirítod, akkor is kínálhatsz mellé a tepsiben maradt szószból.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon