Sós bűnbeesés Dél-Olaszországból, ez a taralli: a fűszeres ropogtatnivaló eteti magát

taralli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Veszélyes vizekre evez, aki leül egy tál taralli és egy üveg száraz fehérbor mellé. Ez a fűszeres, sós ropogtatnivaló gyakorlatilag abbahagyhatatlan, és a borból is kicsit több fogy olyankor, amikor ezt pakolják mellé.

Érdekes a taralli tésztája: folyadékként nem kerül bele más, csak jófajta olívaolaj és fehérbor. Ezek a karikák ideális ropogtatnivalók például bor mellé vagy csak gyors éhségűzőnek.

Egy baj van velük, nem lehet őket abbahagyni, de ennek a Dél-Olaszországból származó nassnak pont ez a lényege, és ebben verhetetlen. Így igazából teljesen mindegy is, hogy meddig állnak el, mert biztosan hamar elfogynak.

Taralli

taralli2

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 500 gramm liszt
  • 1.5 evőkanál
  • 1.5 deciliter extra szűz olívaolaj
  • 2 deciliter száraz fehérbor
  • 1 evőkanál édesköménymag
  • ízlés szerint chilipehely
  • ízlés szerint római kömény (egész)
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Robotgépben összekeverjük a sót és a lisztet. Hozzáadjuk az olajat és a bort, majd az egészet 5 perc alatt szép fényes és homogén tésztává dagasztjuk. Ezen a ponton adhatjuk a tésztához a fűszereket (a tradicionális olasz verzió szerint csak édesköménymagot, de nyugodtan jöhet a chili, durva szemű bors, római kömény). A fűszereket is beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk és 30 percig hagyjuk pihenni.

Diónyi darabokat tépünk a tésztából, kb. 1 centi vastag, 10 centi hosszú rudacskákat gyurmázunk belőle. Ezeket két ujjunk köré tekerve gyűrű formájúra hajtjuk, majd a végüket összecsippentjük. Deszkán letakarjuk a megformázott tarallikat, amíg egy nagy lábosban vizet forralunk. Amikor a víz lobog, 8−10 db tarallit beledobunk, és amint feljönnek a víz felszínére, ki is szedjük őket papírtörlőre – ügyelve arra, hogy ne ragadjanak össze.

Hagyjuk kihűlni. 

A leforrázott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20 percig sütjük, amíg aranybarnák lesznek. A sütőből kivéve hagyjuk őket kihűlni. Légmentesen záródó dobozban hosszan elállnak.

Ha pedig az édes kekszeket szereted, akkor ez az egyszerű, de omlós változat biztosan a kedvenced lesz. 

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük