![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sós bűnbeesés Dél-Olaszországból, ez a taralli: a fűszeres ropogtatnivaló eteti magát
![taralli](https://kep.index.hu/1/0/3993/39935/399355/39935569_3047283_b0e39b608c9538072174503810f11124_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Veszélyes vizekre evez, aki leül egy tál taralli és egy üveg száraz fehérbor mellé. Ez a fűszeres, sós ropogtatnivaló gyakorlatilag abbahagyhatatlan, és a borból is kicsit több fogy olyankor, amikor ezt pakolják mellé.
Érdekes a taralli tésztája: folyadékként nem kerül bele más, csak jófajta olívaolaj és fehérbor. Ezek a karikák ideális ropogtatnivalók például bor mellé vagy csak gyors éhségűzőnek.
Egy baj van velük, nem lehet őket abbahagyni, de ennek a Dél-Olaszországból származó nassnak pont ez a lényege, és ebben verhetetlen. Így igazából teljesen mindegy is, hogy meddig állnak el, mert biztosan hamar elfogynak.
Taralli
![taralli2](https://kep.index.hu/1/0/3993/39935/399355/39935579_c138322fab081117fcf52a3c6878a080_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm liszt
- 1.5 evőkanál só
- 1.5 deciliter extra szűz olívaolaj
- 2 deciliter száraz fehérbor
- 1 evőkanál édesköménymag
- ízlés szerint chilipehely
- ízlés szerint római kömény (egész)
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Robotgépben összekeverjük a sót és a lisztet. Hozzáadjuk az olajat és a bort, majd az egészet 5 perc alatt szép fényes és homogén tésztává dagasztjuk. Ezen a ponton adhatjuk a tésztához a fűszereket (a tradicionális olasz verzió szerint csak édesköménymagot, de nyugodtan jöhet a chili, durva szemű bors, római kömény). A fűszereket is beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk és 30 percig hagyjuk pihenni.
Diónyi darabokat tépünk a tésztából, kb. 1 centi vastag, 10 centi hosszú rudacskákat gyurmázunk belőle. Ezeket két ujjunk köré tekerve gyűrű formájúra hajtjuk, majd a végüket összecsippentjük. Deszkán letakarjuk a megformázott tarallikat, amíg egy nagy lábosban vizet forralunk. Amikor a víz lobog, 8−10 db tarallit beledobunk, és amint feljönnek a víz felszínére, ki is szedjük őket papírtörlőre – ügyelve arra, hogy ne ragadjanak össze.
Hagyjuk kihűlni.
A leforrázott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20 percig sütjük, amíg aranybarnák lesznek. A sütőből kivéve hagyjuk őket kihűlni. Légmentesen záródó dobozban hosszan elállnak.
Ha pedig az édes kekszeket szereted, akkor ez az egyszerű, de omlós változat biztosan a kedvenced lesz.
Fotó: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!