Nem csak az íze, a színe is izgalmas a görög Tarama salátának

tarama saláta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Első ránézésre nem tudtam eldönteni, hogy ezt a krémet vajon mivel festhették be, mert ilyen szép rózsaszín színt nem tudom, hogy lehet elérni.

Egyszerűen imádom azokat a - jellemzően mediterrán országokban tartott - étkezéseket, ahol az asztal közepére tesznek rengetegféle salátát, kencét, mártogatóst, zöldségeket, különféle kenyereket, pitákat, és mindenki ízlése szerint eszik mindenből. Ezek az ételek legtöbbször csak előételként funkcionálnak, de én sajnos már ilyenkor elvérzem, vagyis jóllakom.

Ilyen ételek például a hummusz és társai, mint ez az egészen különleges színű tarama, vagyis ikrasaláta, amely jellemzően a tőkehal ikrájából készül. Bár a hivatalos elnevezése alapján saláta, inkább egy krém, egy mártogatós. Elég intenzív ízű, de érdemes megkóstolni.

Tarama saláta

tarama saláta recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm halikra
  • 1 fej lilahagyma
  • 90 gramm kenyérbél (száraz)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 170 milliliter olívaolaj (extra szűz)
  • ízlés szerint fekete bors
  • ízlés szerint petrezselyemlevél (díszítésnek)
  • ízlés szerint olívabogyó (díszítésnek)
Recept idők

Elkészítés:

A kenyérbelet áztassuk be vízbe, majd amikor megszívta magát vízzel, akkor csavarjuk ki. 

A halikrát hártyázzuk le, majd tegyük a hagymával, a fokhagymával és a kenyérbéllel egy aprítógépbe, keverjük simára. Utána keverjük tovább úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat és a citromlevet. 

Petrezselyemlevéllel és olívabogyóval tálaljuk, pitával vagy más lepénykenyérrel, pirítóssal fogyasszuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük