![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tartalmas, magyaros leves sok hússal és zöldséggel – Már egy tányérnyi eltelít
![mlcover](https://kep.index.hu/1/0/3532/35324/353241/35324175_2702647_3f20e728414885059acc2b814addd03b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hűvösebb napokon nincs is jobb, mint vígan elkanalazni egy jó nagy tányér forró levest.
A tartalmas levesekről a húsleves, a bableves és a gulyásleves jut az emberek eszébe, pedig egy kis fantáziával saját recept is készülhet.
A leves megalkotásánál az elsődleges szempontom az volt, hogy jellegzetes hazai alapanyagokat és technikákat használjak fel, így pörköltalappal indítottam, majd szép, erőteljes színű kalocsai pirospaprikával fűszereztem az ételt.
A leves lényege, hogy minél több zöldség gazdagítsa, nyugodtan tovább lehet álmodni, kerülhet bele pár levél kínai kel, zellergumó, gomba, hegyes-erős paprika és paradicsom is. Hogy még tartalmasabb legyen, a levesbe csipetkét is tettünk, tálalásnál tejfölt kanalaztunk rá és kenyeret is kínáltunk mellé.
Magyaros leves
![mlct](https://kep.index.hu/1/0/3532/35324/353243/35324309_7eb3903a8d500bc2750b3665f445c964_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Leves:
- 50 dekagramm sertéslapocka vagy comb
- 1 fej hagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 2 szál zellerszár
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fej karalábé
- 2 darab krumpli
- kevés olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
Csipetke:
- 10 dekagramm liszt
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Tálalásnál:
- tejföl ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket daraboljuk fel tetszőlegesen, kivéve a hagymát, azt finomra vágjuk fel.
A húst közepes méretű kockákra vágjuk fel.
Magas falú lábasban, kevés olajon kezdjük el a hagymát dinsztelni. Miután a hagyma összeesett, húzzuk félre a fazekat, keverjük el a hagymát a pirospaprikával, majd dobjuk rá a húst és alaposan forgassuk egybe. A fazekat újra tegyük vissza a tűzhelyre, majd 2-3 perc után az összekészített zöldségeket is keverjük a húshoz, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval és borssal, valamint házi ételízesítő kocka is kerülhet bele, hogy még finomabb legyen az íze.
Amikor a zöldségek megpuhultak, tegyük a csipetkét a levesbe, majd 3-4 perc főzés után zárjuk el a lángot a fazék alatt.
Csipetke:
Öntsük keverőtálba a lisztet, a sót és a tojást, villával kezdjük el összedolgozni, majd kézzel folytassuk tovább a gyúrást addig, amíg a tészta már nem ragad a kezünkhöz.
A tésztát kicsit lapítsuk ki, majd csípjünk belőle kis darabokat, amiket a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal kicsit sodorjunk meg, majd tegyük a szemeket a levesbe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!