Foszlós, laktató krumplis kenyér: napokig megőrzi a puhaságát

krumpliskenyér2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Már egy kis adag főtt krumpli is csodát tesz a kenyér tésztájával: sokkal puhább lesz tőle.

Sokszor annyival egyszerűbb házilag kenyeret sütni, mint lemenni a boltba - a tényleges munka nem több vele 20 percnél, az idő legnagyobb részében csak pihen a tészta. Egyetlen egy hátulütője van: 3-4 óra kell neki, mire teljesen elkészül, ezért éhesen, este már nem érdemes nekiállni. 

Az alábbi kenyérnek az a különlegessége, hogy krumplival gyúrt tésztával készül, ettől még puhább és laktatóbb lesz, több nap után sem szárad ki. A főtt burgonyát össze kell törni, majd a többi hozzávalóhoz adni, a dagasztás során szépen elvegyül a tésztában. Ha dagasztás, kelesztés nélküli krumplikenyeret sütnél, akkor pedig ezt a receptet ajánljuk.

A lisztet mindig kisebb adagokban érdemes adagolni, nem szabad túl sokat használni, mert akkor tömör, száraz lesz a tészta, de az sem jó, ha ragacsos marad - akkor az igazi, amikor lágy és puha, de már könnyedén lehet vele dolgozni.

Krumplis kenyér

krumpliskenyér

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 200 gramm krumpli
  • 80 milliliter főzővíz
  • 125 milliliter tej
  • 50 gramm vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1.5 teáskanál
  • 0.5 evőkanál porélesztő
  • 1 darab tojás
  • 450 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg és vágjuk kockákra, majd tegyük fel annyi vízben főni, amennyi ellepi. Addig főzzük, míg jó puha nem lesz, majd szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 1 decilitert. Krumplinyomóval törjük alaposan össze, majd tegyük félre hűlni.

Közben egy kis lábasban melegítsük össze a tejet, a vajat, a cukrot és a sót. Ha a vaj elolvadt, vegyük le a tűzről, majd keverjünk bele 80 milliliter főzővizet. Ha nagyon forró a keverék, hagyjuk picit hűlni.

Ha langyosra hűlt, öntsük át egy tálba, majd adjuk hozzá az élesztőt, keverjük el benne, majd üssük bele a tojást is. Keverjük alaposan össze, majd forgassuk bele az összetört krumplit is.

Kisebb adagokban adjuk hozzá a lisztet, nem biztos, hogy az összesre szükség lesz. Akkor jó, ha szépen összeáll a tészta, de még lágy, puha. Borítsuk ekkor lisztezett felületre, majd 6-8 percig dagasszuk. Tegyük a tésztát kiolajozott tálba, picit forgassuk meg benne, majd fedjük le egy tiszta konyharuhával, 1-2 óráig pihentessük.

Borítsuk ki a tésztát lisztezett felületre. A kezünkkel húzzuk ki négyzet alakra, az első harmadát hajtsuk be, majd a másik felét is hajtsuk rá a tésztára úgy, hogy fedjék egymást a rétegek. A tészta széleit nyomkodjuk össze.

Tegyük a kenyeret egy kivajazott, 13x23 centiméteres kenyérformába. Fedjük le, hagyjuk így is pihenni 30 percet. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Toljuk a kenyeret a sütőbe, 30-35 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük