Tartalmas zöldborsófőzelék magyarosan: a pirospaprika a lelke

13
Nyomtatás
zoldborsofozelek
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zöldborsó az egyik legkedveltebb főzelék-, leves- és körethozzávaló. Ennek apropóján most egy igazán magyaros, pirospaprikával és fokhagymával készülő borsófőzelék-receptet mutatunk.

A zöldborsófőzelék az egyik legkönnyebben elkészíthető recept. A borsó nem igényel túl sok főzést vagy párolást, ezért érdemes a boltban is a zsenge megjelöléssel ellátott tasakot venni. A pároláshoz használj mindig vajat, ami ha találkozik a fokhagymával, egy egészen különleges ízkombinációt hoz majd létre.

A vajon párolt, majd félig tejben főtt zöldborsó a petrezselyemtől a kakukkfűig szinte bármilyen zöldfűszerrel ízesíthető, amit végül egy kis liszttel tudsz besűríteni. Kezdő szakácsoknak és főzelékrajongóknak is ajánljuk!

Tartalmas zöldborsófőzelék

zoldborsofozelek

Hozzávalók 3 adaghoz

A főzelékhez:

  • 1 ek. vaj
  • 450 g zöldborsó
  • 1.5 kk.
  • 2 dl víz
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. pirospaprika
  • 2 dl tej
  • 2 tk. búzaliszt

A tojáshoz:

  • 3 kk. étolaj
  • 3 db tojás
  • 3 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát tisztítsuk meg, a petrezselymet mossuk meg és aprítsuk fel.

Egy közepes méretű lábosban olvasszuk fel a vajat, majd öntsük rá a borsót. Lehet mirelit is, lehet friss is, mindez csak a főzési időn változtat. Alacsony lángon kezdjük el fedő alatt párolni. Adjuk hozzá a sót is, és időnként keverjük át.

Ha a borsó már felengedett (mirelit esetében), adjuk hozzá a vizet, a felaprított petrezselymet, majd újból fedjük le. Továbbra is alacsony lángon főzzük kb. 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát. 3-5 percig főzzük együtt.

Ezt követően adagoljuk hozzá a tejet és szitáljuk rá a pirospaprikát is. Óvatosan keverjük össze, hogy ne legyen csomós.

Főzzük együtt újabb 5-8 percig, majd egy kis tálba vegyünk ki a főzelék levéből 1 merőkanállal. A lisztet szórjuk rá, és egy habverővel keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a főzelékhez.

További 5 percig főzzük, közben keverjük meg párszor, hogy nehogy leégjen.

 Amíg összefőnek az ízek, készítsük el a tojást.

Ehhez egy kisebb méretű serpenyőbe öntsünk pár csepp olajat vagy egy fél kávéskanál vajat. Közepes hőfokra hevítsük a zsiradékot, majd üssük rá a tojást, hintsük meg a tetején finoman sóval, majd vegyük alacsonyra a lángot. Fedő alatt süssük, és várjuk meg, amíg fehér hártya képződik a tojáson. Így ugyanis a hártya alatt a sárgája lágy marad.

Ha valaki átsülve szereti a tojást, akkor plusz 2-3 percig süsse még.

A főzeléket szedjük tányérra, majd tegyük rá a kész tojást is, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon