Pompás tejfölös zöldborsófőzelék: így nem lesz csomós
A zöldborsófőzelék hagyományos sűrítéssel készül, de más alternatívát is kipróbálhatsz, ha épp úgy szeretnéd.
A zöldborsófőzelék az egyik legkönnyebben elkészíthető recept. A borsó nem igényel túl sok főzést vagy párolást, ezért érdemes a boltban is a zsenge megjelöléssel ellátott tasakot venni. A pároláshoz használj mindig vajat, ami ha találkozik a fokhagymával, egy egészen különleges ízkombinációt hoz majd létre.
A vajon párolt, majd félig tejben főtt zöldborsó a petrezselyemtől a kakukkfűig szinte bármilyen zöldfűszerrel ízesíthető, amit végül egy kis liszttel tudsz besűríteni. Kezdő szakácsoknak és főzelékrajongóknak is ajánljuk!
A fokhagymát tisztítsuk meg, a petrezselymet mossuk meg és aprítsuk fel.
Egy közepes méretű lábosban olvasszuk fel a vajat, majd öntsük rá a borsót. Lehet mirelit is, lehet friss is, mindez csak a főzési időn változtat. Alacsony lángon kezdjük el fedő alatt párolni. Adjuk hozzá a sót is, és időnként keverjük át.
Ha a borsó már felengedett (mirelit esetében), adjuk hozzá a vizet, a felaprított petrezselymet, majd újból fedjük le. Továbbra is alacsony lángon főzzük kb. 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát. 3-5 percig főzzük együtt.
Ezt követően adagoljuk hozzá a tejet és szitáljuk rá a pirospaprikát is. Óvatosan keverjük össze, hogy ne legyen csomós.
Főzzük együtt újabb 5-8 percig, majd egy kis tálba vegyünk ki a főzelék levéből 1 merőkanállal. A lisztet szórjuk rá, és egy habverővel keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a főzelékhez.
További 5 percig főzzük, közben keverjük meg párszor, hogy nehogy leégjen.
Amíg összefőnek az ízek, készítsük el a tojást.
Ehhez egy kisebb méretű serpenyőbe öntsünk pár csepp olajat vagy egy fél kávéskanál vajat. Közepes hőfokra hevítsük a zsiradékot, majd üssük rá a tojást, hintsük meg a tetején finoman sóval, majd vegyük alacsonyra a lángot. Fedő alatt süssük, és várjuk meg, amíg fehér hártya képződik a tojáson. Így ugyanis a hártya alatt a sárgája lágy marad.
Ha valaki átsülve szereti a tojást, akkor plusz 2-3 percig süsse még.
A főzeléket szedjük tányérra, majd tegyük rá a kész tojást is, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu