Tartalmas húsgombócleves zöldborsóval: a testet és a lelket is átmelegíti
A finom leves a hétvégéről maradt húslevesből is készülhet. Zöldség nem sok kerül bele, csak húsgombóc, de annak a masszája nagyon izgalmas.
A húsleves érzelmi étel, hisz mindenkinek a nagymamája készíti a legfinomabban. Nem csak hagyományosan, húsgombóccal dúsítva is érdemes kipróbálni. Hogy minél izgalmasabb legyen, szezonális zöldekkel gazdagítsd a levest, így ha már kapható zöldborsó, az is mehet bele.
Ha nem találod elég tartalmasnak, akkor 1-2 maréknyi rizs vagy tarhonya is elfér a fazékban. A plusz alapanyagot akkor keverd a zöldségekhez, miután azokat felöntötted vízzel, utána jöhet a húsgombóc.
A húsgombócokat úgy is a levesbe teheted, hogy előtte kevés olajon körbepirítod őket. Az ízesítéssel is érdemes játszani: dobd fel a hús masszáját finomra aprított petrezselyemmel, 1 marék parmezánnal, vagy egy kis chilipaprikával adj pikánsabb zamatot a gombócoknak.
A darált húst a sóval, fehér borssal, fokhagymával, tojással és zsemlemorzsával dolgozzuk össze. Ezután a masszából formázzunk tetszés szerinti gombócokat.
A vöröshagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a közepes kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét és burgonyát.
A zöldségeket öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd 15-20 perc múlva a gombócokat is tegyük a levesbe.
A levest főzzük addig, amíg a zöldségek és a húsgombóc is teljesen megpuhul, közben ízesítsük sóval, borssal és tárkonnyal.
Az elkészült levest finomra aprított petrezselyemmel szórjuk meg.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu