Ezek a kedvenc tavaszi receptjeink: változatos fogások idényzöldségekből

tavaszi zöldségek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tavasszal végre tobzódhatunk a friss zöldségekben és gyümölcsökben, amelyekből változatos és egészséges fogásokat lehet készíteni, legyen szó akár levesről, főételről és persze desszertről.

Amikor már épp eleged van a sütőtökből és a főként mirelit zöldségekből, és valami frissre és harsogóra vágysz, akkor szerencsére egyszer csak berobban a tavasz, és elhozza szép sorban a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Először medvehagymát és piros retket vehetsz a zöldségesnél, aztán szépen sorban érkezik a többi alapanyag, amelyből készülhet gyors saláta, leves vagy főétel. Ezeket a zöldségeket nem is kell agyonfűszerezni, hogy minél jobban kiélvezhesd az ízüket. 

A zöldségek mellett végre színes gyümölcsöket is beszerezhetsz, amelyből az eper az abszolút kedvenc, amelyet ha nem eszel meg azonnal, készíts belőle süteményt. Egy egyszerű kevert tésztában is tökéletes helye lesz, ebben a fehér csokisban meg biztosan a kedvenced lesz. Használd ki a tavaszt és töltekezz fel minél több egészséges és friss hozzávalóból készült fogással, hogy a vitaminraktáraidat is pótolni tudd.

spárgás lazac álló

Tavaszi zöldségleves

A leves egyáltalán nem csak téli étel, tavasszal is jól fog esni, főleg, ha szezonális zöldségekből készíted. Így nemcsak tartalmas, hanem egészséges is lesz, utána már nem is biztos, hogy szükséged lesz második fogásra. A tavaszi zöldségleveshez tálalásnál tegyél egy kevés tejfölt, amelytől még selymesebb lesz. 

tavaszi zöldségleves

Zöldborsós reteksaláta

Ebben a salátában benne van az egész tavasz, nemcsak az ízében, hanem a színében is. Ne tegyél bele túl sok hozzávalót, friss zöldborsó és roppanós uborka tökéletesen elég lesz ebbe a reteksalátába, amelyet enyhén savanykás, ecetes-lime-os öntettel tudsz tálalni. Érdemes valamilyen húsféléhez kínálni, de ha csak úgy magában ennéd, akkor sem fogsz csalódni. 

reteksaláta

Petrezselymes újkrumpli

Az újkrumpli az a köret, amely tulajdonképpen magában a legfinomabb. Nagyon egyszerűen, minimális zöldfűszerrel készítve is tökéletes, igazából a sütő végzi el a munkát, így sok dolgod sincs vele. Az újkrumplit szinte pucolni sem kell, ráadásul sokkal könnyebben is megpuhul, mint az öregburgonya. Ha szereted a hagyományos ételeket, akkor készítsd el petrezselymes változatban

petrezselymes újkrumpli álló

Tepsis zöldségek

Rád van bízva, milyen zöldségeket teszel a tepsibe, persze tavasszal igazán könnyű dolgod van, hiszen nagyon sokfélét választhatsz. A tepsiben sült zöldségek elkészítése nagyon egyszerű, hiszen ahogy az újkrumpli esetében is, a sütő végzi el a legnagyobb munkát. Arra kell figyelned, hogy magas hőfokon süsd őket, hogy a belsejük krémesre puhuljon, a szélük pedig ropogós legyen. 

tepsiben sült zöldségek álló

Tavaszi tészta

A tésztaételeket is tavasziassá tudod tenni, egész egyszerűen úgy, hogy a nehéz szószok helyett sokféle, olívaolajon ressre párolt zöldséggel tálalod. Nemcsak könnyedebb, de rostban gazdagabb is lesz így ez a fogás, a hagyományos tésztaételekkel ellentétben tovább fog teltségérzetet okozni a tavaszi tészta

tavaszi tészta álló

Tavaszi rizottó

A rizottó készítése egyszerű, de oda kell rá figyelni, és nem szabad magára hagyni. A megfelelő ritmus a titka, az alaplevet fokozatosan kell hozzáönteni, meg kell várni, míg magába szívja az előző adagot. A jó minőségű alapanyagok elengedhetetlenek hozzá. Az alaprizottóhoz aztán keverhetsz zöldségeket, most éppen szezonális, tavasziakat, mehet bele retek és zöldborsó is. 

tavaszi rizottó

Cukkinis shakshuka

Az izraeli lecsó, vagyis a shakshuka rajongótábora elég széles, ahogy a hagyományos lecsót, ezt sem lehet nem szeretni. Az izraeli lecsó nemcsak fűszerezésében, hanem elkészítési módjában is különbözik a magyar változattól, a belesült tojás is hozzátartozik, és nem friss paradicsommal, hanem paradicsompürével készül. Ezt az ételt is tavasziassá tudod tenni, ha cukkinivel dúsítod

cukkinis shakshuka álló

Spárgakrémleves

A spárgának igen rövid a szezonja, így érdemes többféle formában elkészíteni, amíg tudsz belőle vásárolni. Általában kétféle spárga közül választhatsz a piacon, zöldet vagy fehéret vehetsz, a fehérből legtöbbször leves készül, a zöldet pedig köretként tálalhatod, vagy valamilyen tésztába sütheted. Ez a leves most mégis a zöldből készült, érdemes kipróbálni, tejszínnel dúsítva lesz tökéletes. 

Fotó: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors 

Ezt is szeretjük