Mennyei töltött karalábé: a tavaszi fogás zsenge zöldségből készül
A könnyű, tavaszköszöntő fogás hús nélkül készül, mégis laktató és isteni finom.
A karalábé egészséges, szerethető zöldség, nyersen és főve is finom. Szerencsére egész évben könnyen beszerezhető a roppanós zöld, ilyenkor tavasszal azonban érdemes gyakrabban tervezni vele, mert zsengén a legfinomabb.
A hazai konyha szereti a főzelékeket. A főzelékpaletta egyik éke a karalábéfőzelék, amit sokféleképen lehet ízesíteni. Jól áll neki a bazsalikom, a citromlé, kevés cukor vagy a tárkony. Hogy milyen fűszerekkel bolondítod meg, az rád van bízva. A recept csak egy alap, amit a felsorolt ízesítőkkel tovább dúsíthatsz.
Karalábéból biót használj, így a levelét is fel tudod használni. Hogy még tavaszibb legyen, a vöröshagymát bátran cserélheted újhagymára is, sőt, még pár szem újkrumplit is dobhatsz a fazékba. A főzelék sűrítést is kap, jelen esetben étkezési keményítővel kevert tejszín alkotja a habarást.
A karalábét tisztítsuk meg, majd vágjuk fel tetszőlegesen. Ha biozöldséggel dolgozunk, akkor a karalábé levelét is aprítsuk fel, majd a gumóval együtt használjuk.
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük 2-3 percig. Ezután keverjük hozzá az előkészített karalábét és a sót is. 10-15 perc múlva öntsük fel vízzel, és főzzük forrásig.
A tejszínt keverjük simára a keményítővel, majd a karalábéfőzelék főzőlevéből is adjunk hozzá. Ezt a habarást adjuk a főzelékhez, keverjük el, majd 1-2 perc múlva, ha forrásnak indult, zárjuk el a lángot a főzelék alatt.
Ha szeretnénk, friss petrezselyemmel szórjuk meg a zsenge karalábéfőzeléket.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu