Mennyei töltött karalábé: a tavaszi fogás zsenge zöldségből készül
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
A könnyű, tavaszköszöntő fogás hús nélkül készül, mégis laktató és isteni finom.
Sokan a karalábét csak levesben tudják elképzelni, legyen az gazdagabb húsleves vagy borsóleves. A nagyik szerint a karalábé a már említett levesek lelke. A zsenge zöldség önmagában ropogtatva is finom, áldás a szervezetnek, ezért érdemes saláta formájában is felhasználni.
Az egészséges zöldség nem csak levesben vagy nyersen fogyasztható, izgalmas fogások készülhetnek belőle, különböző köretek, de töltve is érdemes kipróbálni, sőt, kötelező. Ha már megtöltöd a karalábét, gondolkozz egészséges töltelékekben: a húst felejtsd el, csak zöldségek kerüljenek bele, esetleg valamilyen gabona (rizs), hogy még tartalmasabb legyen. Ha öregebb karalábéból készülne a finomság, akkor töltés előtt dobd a fejeket lobogó, sós vízbe 5 percre. A zöldséges töltelék bármilyen lehet, használhatsz pritaminpaprikát, borsót, amit csak jónak látsz.
Töltött karalábé
Hozzávalók 4 darabhoz
Töltött karalábé:
- 4 fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab sárgarépa
- 15 dekagramm gomba
- 10 dekagramm kukorica (mirelit)
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
Tálalás:
- 1 csokor petrezselyem vagy újhagyma
- tejföl ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított karalábét vágjuk ketté, a közepét vájjuk ki, de vigyázzunk, hogy a zöldség alja ne sérüljön, nem szabad, hogy kilyukadjon.
A finomra vágott hagymákat kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a reszelt fokhagymát, a tetszőlegesen felvágott sárgarépát, gombát és a kukoricát, fűszerezzük sóval, borssal, gyakran kevergetve pároljuk puhára a zöldségeket.
Az elkészült tölteléket kanalazzuk bele a karalábékba, helyezzük őket tepsire, a tetejükre kevés olaj vagy vaj kerüljön. 180 fokosra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre a töltött karalábékat. Tálalásnál frissen aprított petrezselyem vagy újhagyma kerüljön a fejekre, kínálhatsz melléjük hűvös tejfölt is.
Fotó: Getty Images