Tavaszi zöldségleves gazdagon: csipetke is kerül bele

0
Nyomtatás
Zoldsegleves-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az egyik legegyszerűbben készülő leves, amelyet akár kezdőként is elkészíthetsz: sok friss zöldség és zöldfűszer kerül bele.

A tavaszi zöldségleveseknél kevés könnyedebb fogás létezik: frissítőek, tele vannak vitaminokkal és táplálóak. Bátran szabadjára engedheted a fantáziádat, hiszen nincsen kőbe vésett szabály a hozzávalók tekintetében. Szinte bármilyen zöldséget belepakolhatsz, a lényeg, hogy minél többféle legyen a levesben, mert akkor lesz igazán gazdag az ízvilága.

Én a klasszikusnak számító répa, krumpli, petrezselyemgyökér és zeller mellé zsenge karalábét és zöldborsót is tettem, és a végén egy nagy csokor petrezselyemmel ízesítettem. Ahhoz, hogy tartalmasabb legyen, csipetkét is főztem bele, amit tetszés szerinti levestésztára is cserélhetsz.

Tavaszi zöldségleves csipetkével

Zoldsegleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olaj
  • 2 szál répa felkarikázva
  • 1 nagy petrezselyemgyökér feldarabolva
  • 1 kicsi zellergumó felkockázva
  • 1 kicsi karalábé felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 l víz
  • 2 tk
  • 2 közepes krumpli felkockázva
  • 2 marék zöldborsó
  • 100 g csipetke
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • kevés bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olajat, és 2-3 perc alatt futtassuk meg benne a felaprított répát, petrezselymet, zellert és karalábét. Adjuk hozzá az egész vöröshagymát és fokhagymát, öntsük fel vízzel, sózzuk, és forraljuk fel.

Alacsony hőfokon főzzük 10 percig, vagy amíg a zöldségek roppanósra puhulnak, majd adjuk hozzá a krumplit és a zöldborsót is, és újabb 10 perc alatt főzzünk mindent puhára.

Közben a csipetkét egy külön edényben, enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és adjuk a leveshez. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá az apróra vágott friss petrezselymet, és hagyjuk néhány percig pihenni. Tálalás után szórjuk meg egy kevés fekete borssal, és még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon