Könnyed, tavaszi spárgakrémleves: citrom teszi üdévé
A spárgából készült krémleves könnyed, selymes és vitamindús, és a citromtól lesz nagyon frissítő.
A tavaszi zöldségleveseknél kevés könnyedebb fogás létezik: frissítőek, tele vannak vitaminokkal és táplálóak. Bátran szabadjára engedheted a fantáziádat, hiszen nincsen kőbe vésett szabály a hozzávalók tekintetében. Szinte bármilyen zöldséget belepakolhatsz, a lényeg, hogy minél többféle legyen a levesben, mert akkor lesz igazán gazdag az ízvilága.
Én a klasszikusnak számító répa, krumpli, petrezselyemgyökér és zeller mellé zsenge karalábét és zöldborsót is tettem, és a végén egy nagy csokor petrezselyemmel ízesítettem. Ahhoz, hogy tartalmasabb legyen, csipetkét is főztem bele, amit tetszés szerinti levestésztára is cserélhetsz.
Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olajat, és 2-3 perc alatt futtassuk meg benne a felaprított répát, petrezselymet, zellert és karalábét. Adjuk hozzá az egész vöröshagymát és fokhagymát, öntsük fel vízzel, sózzuk, és forraljuk fel.
Alacsony hőfokon főzzük 10 percig, vagy amíg a zöldségek roppanósra puhulnak, majd adjuk hozzá a krumplit és a zöldborsót is, és újabb 10 perc alatt főzzünk mindent puhára.
Közben a csipetkét egy külön edényben, enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és adjuk a leveshez. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá az apróra vágott friss petrezselymet, és hagyjuk néhány percig pihenni. Tálalás után szórjuk meg egy kevés fekete borssal, és még melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors