Te is tudsz raviolit készíteni, legfeljebb még nem próbáltad
Használd fel hozzá a fellelt maradékokat!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Friss tésztát készíteni nem egy nagy kaland, de ha eddig nem tudtad volna, eláruljuk a receptet: 10 deka liszt, egy tojás. Ennyi. A ravioli pont ugyanez, azzal a különbséggel, hogy még meg is töltjük. Nem sokban különbözik egyébként a magyar derelyétől, legfeljebb annyiban, hogy töltelék fronton nem ragadunk le a lekvárnál és a túrónál, kívül pedig bármilyen szósszal nyakon lehet zúdítani. Ugye, mennyivel izgalmasabban hangzik?

Nos, most, hogy az alapokkal tisztában vagyunk, találjuk ki, hogy mit szeretnénk a tésztába tölteni. Nem kell megijedni egyébként, a raviolit nem kell egyesével hajtogatni, hanem egész lapot lehet egyszerre készíteni. Ha láttad már a nagymamádat derelyemetszővel rallyzni a töltelékhalmocskák között, akkor emlékezz a mozdulatra, ezt kell neked is csinálnod.

Bármit beletehetsz

Összegyúrjuk a tésztát, elkészítjük a tölteléket, kinyújtjuk a tésztát, ráhalmozzuk a tölteléket, befedjük a tésztát, összevágjuk, majd kifőzzük. Ez a raviolikészítés menete. Plusz a szósz a tetejére, ami lehet paradicsomos, tejszínes, vagy sima olívaolaj is, parmezánnal, meg még ezerféle A receptkártyán sonkás-ricottás derelye szerepel paradicsomszósszal, de te kísérletezz nyugodtan, hiszen ravioliról van szó, nincsenek szabályok!

Készíthetsz bele húsos tölteléket, vagy zöldségest, megtömheted sajttal, gombával, vagy a tegnapi pörkölt maradékával. Ne zavartasd magad, a ravioli igazi maradék felhasználós étel. Tegyél bele azt, ami éppen akad otthon.

Sonkás-ricottás ravioli paradicsomszósszal

ravioli

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 40 dekagramm liszt
  • 4 darab tojás
  • 0.5 fej A paradicsomszószhoz: hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 deciliter paradicsomszósz
  • 1 ízlés szerint só, bors, bazsalikom
  • 10 dekagramm A töltelékhez sonka
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 30 dekagramm ricotta
  • 1 ízlés szerint só, bors, szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 liter víz a tésztafőzéshez
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál A tetejére parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Először feltesszük a paradicsomszószt. A hagymát megdinszteljük kis olívaolajon, hozzáadjuk a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a bazsalikomot, és rotyogtatjuk, amíg be nem sűrűsödik.

Elkészítjük a tésztát. A lisztet tálba tesszük, a közepébe beleütjük a tojásokat, és összegyúrjuk. Kemény, homogén tésztát kell kapnunk, habár más választásunk nem is nagyon van.

Most elkészítjük a tölteléket. A sonkát apró darabokra vágjuk, és olívaolajon kissé megpirítjuk. Belekeverjük a ricottába, sózzuk, adunk hozzá szerecsendiót és fokhagymát.

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk lehetőleg téglalaphoz hasonló alakúra. Kettévágjuk.

Az egyik felére, egymástól jó pár centi távolságra halmokat rakunk a töltelékből, majd befedjük a tészta másik felével. A kilógó széleket levágjuk.

Egy nagy fazékban feltesszük forrni a vizet. Sózzuk.

Most előkapjuk a derelyemetszőt, ha van. Ha nincs, akkor késsel dolgozunk, és a végén villával egy kicsit lenyomkodjuk a raviolik szélét, hogy szét ne nyíljanak főzés közben. Ha van derelyemetsző, akkor a halmok között elvágjuk a tésztát.

A raviolikat a sós, forró vízben kifőzzük, nem öblítjük le, hanem tálba tesszük, és elkeverjük a szósszal. A tetejére reszelhetünk parmezánt.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük