Tejbegríz-pohárdesszert málnazselével: rétegezve készül az édesség

Tejbegriz-pohardesszert-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tejbegríz sosem volt még ilyen csalogató: pohárkrémként készül, és lágy málnazselé koronázza meg.

Feldobnád a tejbegrízt? Készíts belőle pohárdesszertet! Az alaprecept ugyanaz, mint a hagyományos verziónál, mindössze a prezentálás változik: ezt a tejbegrízt ugyanis nem tányérból, hanem pohárból kell kikanalazni. Az extra krémes textúráért pedig adj hozzá valamilyen magvajat (én kesuvajat használtam, hogy szép fehér maradjon a gríz), majd dolgozd át egy botmixerrel.

A málnás réteghez használhatsz friss és fagyasztott málnát is, esetleg hígabb málnalekvárt, ebben az esetben viszont kevesebb édesítőre lesz szükséged. Attól függően, hogy a zselét mennyire szeretnéd rezgősre, választhatsz: ha kissé folyékonyabb textúra a célod, akkor kövesd a receptet, ha pedig összeálló zselére vágysz, akkor adj hozzá még egy teáskanálnyi keményítőt. A megadott mennyiségek 3 nagyobb, kb. 220 ml-es vagy 4 kisebb pohárhoz elegendők.

Tejbegríz-pohárdesszert

Tejbegriz-pohardesszert

Hozzávalók 3 pohárhoz

A tejbegrízhez:

  • 500 ml növényi ital (kókusz, zab, mandula)
  • 60 g búzadara
  • 1 csipet
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek cukor
  • 2 ek kesuvaj vagy más magvaj (opcionális)

A málnazseléhez:

  • 200 g friss vagy fagyasztott málna
  • 2 ek cukor
  • 100 ml víz
  • 2 tk kukoricakeményítő
  • 1 ek friss citromlé
  • 0.5 db biocitrom reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb edényben hevítsük fel a növényi italt, amíg még hideg, keverjük hozzá a búzadarát (így nem csomósodik össze), a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot és a kesuvajat, és folyamatos kevergetés mellett főzzünk belőle tejbegrízt. Tegyük félre.

Egy másik edényben keverjük össze a málnazselé hozzávalóit, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon hagyjuk rotyogni 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és egy villával törjük össze a málnaszemeket. (A keverék hűlés után fog igazán besűrűsödni.)

A tejbegrízt dolgozzuk át egy botmixerrel, majd kb. a felét kanalazzuk 3 pohár aljára. Erre jöhet a málnazselé kétharmada, utána a maradék tejbegríz, az utolsó réteg pedig egy vékonyabb málnaréteg legyen. Tetszés szerint díszítsük málnaszemekkel, és melegen vagy hidegen fogyasszuk. Hűtőben tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük