![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Foszlós, házi tejes kenyér: 5 nap alatt sem szárad ki
![akcover](https://kep.index.hu/1/0/4271/42712/427126/42712614_3260298_f5818d25dab16f87fa39557757a5467a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A puha kenyér könnyen szeletelhető, nem esik szét, jól bírja a csomagolást, és még a fagyasztás sem árt neki.
Mi tagadás, mostanában nagyon rákaptam a házi pékáruk készítésére, sokkal jobban esik az otthon sült kenyér. Az egyik kedvenc receptem az úgynevezett amish kenyér, melyet tejes kenyér néven is szoktak emlegetni. A pékáru az Egyesült Államok területén élő, zárt, konzervatív, keresztény község, az amishok híres kenyere, melyet reggelire, ebédre és vacsorára is előszeretettel fogyasztanak.
A pékáru elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény pedig maga a csoda. A kenyér textúrája lágy, puha, ízében pedig kellemesen édes. Ezt a fajta kenyeret öröm még magában is falatozni, lekvárral és vajjal megkenve is szuper, mivel nagyon szépen szeletelhető, ebből készül a legjobb szendvics. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire puha ez a kenyér, az állagát 4-5 napig is megőrzi, csomagold be fóliába, vagy tartsd kenyértárolóban.
Ha az a típus vagy, aki szereti lefagyasztani a kenyeret, ezzel is megteheted, duplán fóliázd, de a legjobb, ha szeletelve teszed el, úgy 2-3 hónapot is kibír. A hibernált kenyér felolvasztása szobahőmérsékleten történik.
Tejes kenyér
![akct](https://kep.index.hu/1/0/4272/42724/427248/42724894_d816ab3d8588ada5be44bb341f9eaa67_wm.jpg)
Hozzávalók 2 darabhoz
- 2 bögre langyos tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag porélesztő
- 5 bögre finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 bögre olaj
- olaj a forma kikenéséhez
- 2 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét.
A langyos tejhez adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre 5-10 percre, amíg az élesztő felfut.
A lisztet és a sót forgassuk egybe, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, olajat, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát, ami elválik az edény falától. (Ha túl lágy a tészta, mehet még hozzá liszt.)
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és osszuk két cipóra. Először az egyik tésztacipót lapítsuk ki a kezünkkel úgy, mintha nyújtófával kinyújtanánk, majd helyezzük olajjal kikent kenyérformába. A másik tésztacipóval is ugyanígy járjunk el. A formába helyezett tésztát takarjuk le, és pihentessük sütés előtt 30-60 percet.
A kenyeret toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre.
Még melegen kenjük meg olvasztott vajjal a kenyér tetejét.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!