Tejfölös csirkepaprikás nokedlivel kínálva: egész csirkéből érdemes készíteni

csirkecomb2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi nagyiféle klasszikus a tejfölös csirkepaprikás, de nem csak a vasárnapi asztalon állja meg a helyét, bármelyik hétköznapot megkoronázza majd.

Sokan csak combból készítik a csirkepaprikást, pedig egész csirkéből lenne érdemes, a szárnya, a melle, de még farhát is mehet bele, sőt, a belsőségeket, mint a máj, zúza vagy a szív is nyugodtan belefőzheted az alapba. Így még sokkal finomabb lesz a paprikás, arról nem is beszélve, mennyivel gazdaságosabb, ha így készíted. 

Legyen szó paprikásról vagy pörköltről, én mindig lecsóalappal indítom a főzést, egy darab paprikát és paradicsomot kockázok a hagyma mellé. A sok zöldség ízesíti és sűríti is a szaftot, mindenképp próbáld ki így, ha még nem tetted. 

A nagyiféle csirkepaprikás tejfölös habarást kap a végén, és akkor lesz az igazi, ha nokedlivel kínálod. Ha picit több időd/türelmed van, sztrapacskával is kipróbálhatod.

Tejfölös csirkepaprikás egész csirkéből

csirkepaprikás

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 egész csirke (darabolva)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 nagyobb darab paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj/zsír
  • 2 ek pirospaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 1.5 deci tejföl
  • 1 ek liszt
  • nokedli (recept a leírásban)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő az alapanyagokat: a húst tisztítsuk meg, öblítsük át, ha szükséges. Tegyük félre. A zöldségeket mossuk meg, a paprikát és a paradicsomot vágjuk kisebb darabokra. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagyma maradhat egészben, de törjük meg. 

Forrósítsunk olajat egy nagyob lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát. 3-4 perc alatt dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Pár percig fonnyasszuk a zöldségeket, nem kell még teljesen megpuhulniuk. Szórjuk rá a pirospaprikát, alaposan keverjük el a zöldségekkel. Adjunk hozzá kb. fél-1 deci vizet, azzal is keverjük át, várjuk meg, míg a paprika szépen elolvad. Sózzuk, borsozzuk az alapot.

Adjuk hozzá a húst, forgassuk össze a paprikás alappal, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a csirkét. Várjuk meg, míg forrásnak indul, akkor vegyük kicsire a lángot, fedjük le, majd nagyjából 45 percig főzzük, míg a szaft sűrű, a hús pedig puha nem lesz.

Míg készül a paprikás, készítsük el a nokedlit ez alapján a recept alapján. Természetesen tésztával is kínálhatjuk.

Ha megpuhult a hús, a tejfölt keverjük ki 1-2 evőkanál liszttel attól függően, mennyire sok a lé, mennyire szeretnénk hosszú lével, majd adjunk hozzá egy merőkanál forró szaftot is. Öntsük az egészet vissza a csirkepaprikásba, forraljuk egybe. 

Kész is van, a nokedlivel kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors