Szaftos csirkepaprikás a nagyi receptes füzetéből: sok tejföllel meglocsolva az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ahány ház, annyi szokás, ki így, ki úgy készíti a jó öreg csirkepaprikást, amely nokedlivel kínálva a legfinomabb.
A magyar konyha egyik büszkesége az ízletes és szaftos csirkepaprikás, amit a hagyományos recept szerint egész csirkéből érdemes elkészíteni, de ha csak combjából készül, úgy is tökéletes lesz.
A régi ízeknél maradva érdemes libazsíron pirítani a paprikát és a hagymát. Először a paprika kerüljön a zsiradékra, mert úgy sokkal jobb és intenzívebb ízeket lehet felszabadítani belőle. A hegyes-erős paprika csak miattunk került bele, a családban szeretjük, ha kicsit pikánsabb, csípősebb az étel, de ki is hagyhatod belőle.
A tejfölt sokan csak tálalásnál csorgatják a paprikásra, mi azonban úgy szeretjük, ha jó tejfölös, ezért végső mozzanatként habarást kap. A szaftos csirkepaprikás nokedlivel a legfinomabb, de tésztával is bátran lehet kínálni.
Ha pedig további hagyományos kedvenceket készítenél, akkor próbáld ki a bakonyi sertésszeletet és a gombapörköltet.
Tejfölös csirkepaprikás
Hozzávalók 4 személyre
Csirkepaprikás:
- 8 darab csirkecomb (alsó, felső)
- 2 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab TV paprika
- 1 darab hegyes-erős paprika
- 2 darab paradicsom
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál pirospaprika
- kevés zsír vagy olaj
Habarás:
- 300 gramm tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
Elkészítés:
Forró olajon vagy zsíron először az apróra kockázott paprikákat pirítsuk meg, utána (körülbelül 2 perc múlva) keverjük bele a finomra vágott hagymát és az apróra kockázott fokhagymát. Pirítsuk tovább, majd szórjuk rá a fűszerpaprikát, a combokat is tegyük a fazékba. A húst keverjük át, adjuk hozzá a paradicsomot és öntsük fel annyi vízzel, amennyi a combokat ellepi, majd fűszerezzük sóval és borssal.
A paprikást főzzük addig, míg a szaft besűrűsödik, a hús puha lesz (körülbelül 40-50 perc). Utána keverjük hozzá a habarást, még főzzük pár percig, majd kínáljuk nokedlivel.
Habarás:
A tejfölt és a lisztet keverjük csomómentesre. Közben a paprikás főzőlevéből is csorgassunk hozzá, hogy könnyebb legyen a liszt elkeverése, majd az egészet adjuk a paprikáshoz és keverjük el alaposan.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors