
Isteni, tejfölös karalábéleves – Egyszerűen készül a melengető fogás

Cikkek


10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk

A 10 legfinomabb spárgás recept: változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget
Ropogós

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd

Mutatós, málnás morzsasüti: zabpehelytől roppanós a tészta

Házi párizsi adalékanyagok nélkül: ebbe tudod, mi kerül

Csodaszép epres pohárdesszert: pofonegyszerűen készül

Quinoás pogácsa spenóttal és babbal: vegán burgerbe kötelező
Ha neked is csak a fás karalábékról van emléked, akkor ideje elfelejteni őket, és készíteni a zöldségből egy selymes levest.
Akinek a fás karalábé él az emlékezetében, azzal biztosan nehezebb megszerettetni ezt az egészséges zöldséget. Én tavasszal alig várom, hogy vehessek belőle, és néhányat biztosan elrágcsálok még nyersen. A karalábé töltve is isteni, érdemes sokféle zöldséggel megpakolni, a többit pedig a sütő elvégzi. Ha már húsmentes ételeket készítesz, ezt a gratint is érdemes kipróbálni, krumplival sütve egészen laktató ez a fogás.
A karalábé szezonja egész évben tart, de a zsengéket tavasszal fogod megtalálni. Ha mégis nyersen szeretnéd megenni, akkor készítsd el salátának joghurtos öntettel.
Egy finom meleg leves bármikor jólesik, amelyet karalábéból is elkészíthetsz. Ebben a receptben fehérrépa került a karalábé mellé, de sárgarépával is készítheted, sőt krumplival is gazdagíthatod.
Tejfölös karalábéleves

Hozzávalók 3 adaghoz
- 1 evőkanál vaj
- 3 fej karalábé
- 1 szál fehérrépa
- 800 milliliter zöldségalaplé
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál liszt
- ízlés szerint tejföl
Elkészítés:
A karalábét és a fehérrépát pucoljuk meg és kockázzuk fel. Egy lábasban melegítsük fel a vajat, és 10 percig puhítsuk rajta a zöldségeket. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd fedjük le, és közepesnél alacsonyabb lángon főzzük 10 percig. Tegyük bele az apróra vágott petrezselymet.
A lisztet keverjük el a tejföllel csomómentesre. Vegyük lejjebb a lángot, és lassan keverjük a leveshez a tejfölös-lisztes habarást. Még 1-2 percig hagyjuk a tűzhelyen, majd vegyük le.
Ízlés szerint szórhatunk rá petrezselymet, és tehetünk bele tejfölt.
Fotó: Getty Images