Isteni, tejfölös karalábéleves – Egyszerűen készül a melengető fogás

karalábéleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha neked is csak a fás karalábékról van emléked, akkor ideje elfelejteni őket, és készíteni a zöldségből egy selymes levest.

Akinek a fás karalábé él az emlékezetében, azzal biztosan nehezebb megszerettetni ezt az egészséges zöldséget. Én tavasszal alig várom, hogy vehessek belőle, és néhányat biztosan elrágcsálok még nyersen. A karalábé töltve is isteni, érdemes sokféle zöldséggel megpakolni, a többit pedig a sütő elvégzi. Ha már húsmentes ételeket készítesz, ezt a gratint is érdemes kipróbálni, krumplival sütve egészen laktató ez a fogás.

A karalábé szezonja egész évben tart, de a zsengéket tavasszal fogod megtalálni. Ha mégis nyersen szeretnéd megenni, akkor készítsd el salátának joghurtos öntettel.

Egy finom meleg leves bármikor jólesik, amelyet karalábéból is elkészíthetsz. Ebben a receptben fehérrépa került a karalábé mellé, de sárgarépával is készítheted, sőt krumplival is gazdagíthatod.

Tejfölös karalábéleves

karalábéleves recept ok

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 1 evőkanál vaj
  • 3 fej karalábé
  • 1 szál fehérrépa
  • 800 milliliter zöldségalaplé
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál liszt
  • ízlés szerint tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét és a fehérrépát pucoljuk meg és kockázzuk fel. Egy lábasban melegítsük fel a vajat, és 10 percig puhítsuk rajta a zöldségeket. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd fedjük le, és közepesnél alacsonyabb lángon főzzük 10 percig. Tegyük bele az apróra vágott petrezselymet. 

A lisztet keverjük el a tejföllel csomómentesre. Vegyük lejjebb a lángot, és lassan keverjük a leveshez a tejfölös-lisztes habarást. Még 1-2 percig hagyjuk a tűzhelyen, majd vegyük le. 

Ízlés szerint szórhatunk rá petrezselymet, és tehetünk bele tejfölt. 

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük