Eddig nem kedveltük, de indiai változatban imádjuk a sárgaborsó-főzeléket
Ha valamit utálsz, próbáld meg új nézőpontból megközelíteni, még az is lehet, hogy megszereted.
A sárgaborsó igen értékes és változatos alapanyag, nem csak főzelék kerülhet belőle az asztalra. Pompás levesek, kencék és tartalmas egytálételek is készülhetnek belőle, melyeket érdemes felfedezni.
A szerény leves alaplével felöntve lesz igazán finom, de sonka vagy valamilyen füstölt hús főzőlevét is használhatod, úgy még ízletesebb lesz. A leves állaga tetszés szerint alakítható, teljesen simára is lehet turmixolni, de az is jó, ha néhány merőkanálnyit pürésítesz csak. Ennyi is elég, hogy sűrű, krémes legyen a textúrája. A fokhagyma helyett vagy mellett pedig babérlevéllel, köménnyel, majoránnával, szerecsendióval vagy korianderrel is izgalmassá teheted a levest.
A sárgaborsót egy éjszakára áztassuk annyi hideg vízbe, amennyi ellepi, majd másnap folyó víz alatt mossuk át a hüvelyest.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá a sárgaborsót és a vízzel öntsük fel.
A levest főzzük forrásig, közben fűszerezzük sóval és borssal. Ezután vegyük lejjebb a lángot, és főzzük addig, amíg teljesen megpuhulnak a borsószemek.
A tejfölt mérjük keverőtálba, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és a leves főzővizéből 2-3 merőkanálnyit.
Amikor megpuhult a sárgaborsó, botmixer segítségével turmixoljuk simára (darabosan is lehet hagyni), és csurgassuk hozzá a tejfölt, majd főzzük 2-3 percig.
Az elkészült levest kínáljuk friss, finomra aprított petrezselyemmel, krutonnal, pirított sonkakockákkal vagy kolbászmorzsával.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu