Mediterrán paradicsomos rizottó: gyors és krémes nyári vacsora
Ez a paradicsomos rizottó lenyűgözően krémes és ízgazdag, és rendhagyó módon nem tartalmaz tejterméket.
A rizottók fénykorukat élik, és ha a hűvösebb időkben te is nagy lelkesedéssel készíted el az egyes változatait, akkor ez a recept neked szól. Az őszi és téli hónapok abszolút kedvence, a gombás rizottó mellett szentelj nagyobb figyelmet a sütőtökös variációkra is, hiszen a szezon ikonikus zöldsége, a sütőtök is remekül párosítható a rizshez.
A sütőtök pürésített formában kerül az ételbe: ezt készen is beszerezheted (ebben az esetben vigyázz, hogy natúr, ízesítetetlen sütőtökpürét válassz), vagy akár otthon is megsütheted és pürésítheted a tököt. Ha utóbbi megoldást választod, akkor ebben a cikkben hasznos tippeket találsz a tök előkészítéséhez és sütéséhez.
A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a rizst, és 1 percig együtt is pirítsuk. Öntsük hozzá a fehérbort, kaparásszuk fel az odaragadt darabokat, és főzzük 2-3 percig, vagy amíg az alkohol teljesen el nem párolog.
Adjuk hozzá a sót, a borsot, az egész rozmaringágakat, és öntsük hozzá az alaplé harmadát. Alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot, majd adjuk hozzá az alaplé második és harmadik részét is.
Ha a rizs az utolsó részt is magába szívta, akkor adjuk hozzá a sütőtökpürét és a kókuszkrémet is, és főzzük további 10 percig. Végül keverjük bele a sörélesztőpelyhet, és még forrón fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu