Puha, céklával gyúrt gnocchi - Gyönyörű a színe és isteni finom
Nincs vele több munka, mint a hagyományos változattal, amíg megsül a cékla, elő lehet készíteni a krumplit.
A cékla egészségvédő hatásának köszönhetően igazi szuperélelmiszer. Különösen a hideg hónapokban érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel olyan vitaminokat tartalmaz, amelyek felturbózzák az immunrendszert.
Sokoldalúan felhasználható a konyhában: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy készülhet belőle saláta, leves, köret, főétel, sőt sütemény is. A rizottót is feldobhatod céklával. Ahhoz, hogy az íze igazán intenzív és édeskés legyen, érdemes megsütni.
A rizottó főzésekor arra figyelj, hogy lassan, fokozatosan adagold az alaplevet a rizshez. Mindig várd meg, hogy magába szívja a folyadékot, mielőtt újabb adagot öntenél hozzá, így lesz igazán krémes.
A rizottó kecskesajttal, friss zöldfűszerekkel még finomabb. A sült céklából tehetsz félre a díszítéshez.
Melegítsük elő a sütőt. A céklákat pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra, és rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg két evőkanál olívaolajjal, és süssük meg körülbelül 30 perc alatt. Amikor könnyen beleszalad a céklába egy hegyes kés, vegyük ki a sütőből. Várjuk meg, míg kihűl, és turmixoljuk össze.
Forrósítsunk fel két evőkanál olívaolajat egy közepes méretű lábasban. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsuk üvegesre körülbelül 3-4 perc alatt. Szórjuk hozzá a rizst, és néhány percig kevergetve pirítsuk. Amikor a szemek áttetszővé válnak, öntsük hozzá a bort, majd fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró zöldségalaplevet. Mindig csak akkor tegyük hozzá a következő adagot, amikor az előzőt már magába szívta a rizs.
Főzzük 18-20 percig, a vége felé keverjük hozzá a céklát és a vajat. Sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt szórjuk meg kecskesajttal és friss zöldfűszerekkel. Az elkészült rizottót azonnal tálaljuk, mert akkor a legkrémesebb!
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu