Krémes rizottó zamatos gombával: laktózmentesen is mennyei

Gombas rizotto 1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krémes, szószos és ízekben gazdag fogás, amelytől hosszú időre jóllakhatsz. Még tovább gazdagíthatod az egytálételt, ha többféle gombával készíted.

Sokaknak jelent problémát, hogy laktózérzékenység vagy vegán étrend miatt nem fogyaszthatják ezt a tartalmas fogást. Akár ezekbe a csoportokba tartozol, akár nem, garantáltan ez lesz a legjobb gombás rizottó, amit eddig kóstoltál.

A parmezán helyettesítésére a legjobb választás a misovaj, mivel kitűnően utánozza a különleges sajtféle ízét. Ehhez fehér vagy sárga misopasztát használj. Ha esetleg piros misopasztád van otthon, akkor kisebb mennyiség is elég, így nem nyomja el az aromája a többi zöldséget.

A jó gombás rizottó másik alapvető kelléke az alaplé: a rizst víz hozzáadásával is főzheted, azonban a leggazdagabb összhatást a zöldséges aromákkal érheted el. 

Ennél az ételnél fontos, hogy a hozzávalókat külön készítsd el. Megnehezítené a folytonos kavargatást, ha a rizst a gombával együtt főznéd. Gombából érdemes minél több fajtát (de legalább kettőt) használni, mert ízben és állagban is érdekesebb lesz tőlük az étel.

Laktózmentes gombás rizottó

Gombas rizotto

Hozzávalók 6 személyre

  • 50 g növényi vajhelyettesítő (szobahőmérsékletű)
  • 2 ek fehér misopaszta
  • 500 g vegyes gombakeverék (csiperke, portobello, laskagomba, szegfűgomba, rókagomba, vargánya, shiitake, stb.)
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 tk kakukkfű
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 szál nagy póréhagyma
  • 350 g rizottórizs (arborio vagy carnaroli)
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 1.5 l zöldségalaplé
  • 1 csipet bors
  • 0.5 tk
  • apróra vágott friss petrezselyem a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű, puha vajhelyettesítőt keverjük össze a misopasztával.

Egy nagyobb edényt forrósítsunk fel 1 evőkanálnyi olívaolajjal, és adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt gombát. Pirítsuk őket 9-10 percig, hogy kellemesen megbarnuljanak. Szórjuk bele a kakukkfüvet és a zúzott fokhagyma felét, és főzzük őket 3 percig. Adjuk hozzá a misovajat, egy csipet sót és borsot, alaposan keverjük el, majd további 2 perc főzés után vegyük le a tűzről.

Készítsük el a rizottót: forraljuk fel a maradék 2 evőkanál olívaolajat, a feldarabolt póréhagymát és a maradék fokhagymát dobjuk bele, és dinszteljük őket puhára. Adjuk hozzá a rizst is, és pirítsuk 1-2 percig a hagymás keverékkel. 

Öntsük fel a fehérborral, és 3-4 perc főzés után adjuk hozzá az első adag alaplevet (kb. 1 bögrényit). Gyakori, de nem állandó kevergetés mellett főzzük addig, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Addig ismételjük a folyamatot, amíg az összes alaplevet elhasználtuk, a rizs pedig krémes, de nem túl puha.

Adjuk hozzá a gombát, alaposan keverjük őket össze, és sózzuk, borsozzuk, ha szükségesnek látjuk. Friss petrezselyemmel tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük