Mediterrán paradicsomos rizottó: gyors és krémes nyári vacsora

Paradicsomos-rizotto-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a paradicsomos rizottó lenyűgözően krémes és ízgazdag, és rendhagyó módon nem tartalmaz tejterméket.

Néhány hónappal ezelőtt egy népszerű étterem étlapját lapozgatva a vegán – és nem vegetáriánus! – fogások között felfigyeltem egy rizottóra. Én persze azonnal csillogó szemekkel érdeklődtem a pincértől, hogy ha nem vajjal és sajttal, akkor mégis mivel készül az ő rizottójuk. A válaszon azóta is jókat nevetek, ami ugyanis így hangzott: „Egy kicsike parmezán azért mégiscsak van benne!” (Ahogy fogalomzavar is a fejekben!)

A lényeg viszont az, hogy ebbe a paradicsomos rizottóba tényleg nem kerül semmilyen tejszármazék, és akkor is bátran elkészítheted, ha laktózérzékeny, esetleg vegán vagy. A vajat ugyanis egy növényi olajokból készült vajalternatíva (nem margarin) helyettesíti, a sajtot pedig selymes kókuszkrém és a sajtos ízéről ismert sörélesztőpehely. Érdekessége, hogy a paradicsompüré mellett aszalt paradicsom is gazdagítja, ami egy autentikus mediterrán jelleget ad az ételnek.

Mediterrán paradicsomos rizottó

Paradicsomos-rizotto

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 ek vajalternatíva (vagy olívaolaj)
  • 150 g rizottó rizs (arborio)
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 250 ml zöldségalaplé
  • 250 ml paradicsompassata
  • 100 ml kókuszkrém
  • 5 g aszalt paradicsom apróra vágva
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 0.5 tk
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • 0.5 tk oregánó
  • 1 csokor bazsalikom apróra vágva
  • 1 tk cukor
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt a vajalternatívával, és pirítsuk benne 1-2 percig a hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a rizst, és további 1 percig, magas hőfokon pirítsuk őket együtt is.

Adjuk hozzá a fehérbort, vegyük vissza a hőfokot közepesre, és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle.

2-3 részletben adjuk hozzá a zöldségalaplevet és a paradicsompürét, majd keverjük bele a kókuszkrémet, az aszalt paradicsomot és a sörélesztőpelyhet is.

Ha a rizs al dentére főtt és a rizottó eléggé krémes, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszereket és ízlés szerint cukrozzuk. Azonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük