Mediterrán paradicsomos rizottó: gyors és krémes nyári vacsora
Ez a paradicsomos rizottó lenyűgözően krémes és ízgazdag, és rendhagyó módon nem tartalmaz tejterméket.
Néhány hónappal ezelőtt egy népszerű étterem étlapját lapozgatva a vegán – és nem vegetáriánus! – fogások között felfigyeltem egy rizottóra. Én persze azonnal csillogó szemekkel érdeklődtem a pincértől, hogy ha nem vajjal és sajttal, akkor mégis mivel készül az ő rizottójuk. A válaszon azóta is jókat nevetek, ami ugyanis így hangzott: „Egy kicsike parmezán azért mégiscsak van benne!” (Ahogy fogalomzavar is a fejekben!)
A lényeg viszont az, hogy ebbe a paradicsomos rizottóba tényleg nem kerül semmilyen tejszármazék, és akkor is bátran elkészítheted, ha laktózérzékeny, esetleg vegán vagy. A vajat ugyanis egy növényi olajokból készült vajalternatíva (nem margarin) helyettesíti, a sajtot pedig selymes kókuszkrém és a sajtos ízéről ismert sörélesztőpehely. Érdekessége, hogy a paradicsompüré mellett aszalt paradicsom is gazdagítja, ami egy autentikus mediterrán jelleget ad az ételnek.
Mediterrán paradicsomos rizottó
Hozzávalók 2 személyre
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 3 ek vajalternatíva (vagy olívaolaj)
- 150 g rizottó rizs (arborio)
- 100 ml száraz fehérbor
- 250 ml zöldségalaplé
- 250 ml paradicsompassata
- 100 ml kókuszkrém
- 5 g aszalt paradicsom apróra vágva
- 2 ek sörélesztőpehely
- 0.5 tk só
- 1 csipet frissen őrölt bors
- 0.5 tk oregánó
- 1 csokor bazsalikom apróra vágva
- 1 tk cukor
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt a vajalternatívával, és pirítsuk benne 1-2 percig a hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a rizst, és további 1 percig, magas hőfokon pirítsuk őket együtt is.
Adjuk hozzá a fehérbort, vegyük vissza a hőfokot közepesre, és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
2-3 részletben adjuk hozzá a zöldségalaplevet és a paradicsompürét, majd keverjük bele a kókuszkrémet, az aszalt paradicsomot és a sörélesztőpelyhet is.
Ha a rizs al dentére főtt és a rizottó eléggé krémes, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszereket és ízlés szerint cukrozzuk. Azonnal fogyasszuk.
-
2024-04-27 09:28:02
-
2024-01-29 09:32:02
-
2023-10-25 07:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!