Sajttal rétegezett, puhára sült burgonya: a tetejét fokhagymás vaj borítja

Olasz rakott burgonya cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fokhagymás vajjal sült burgonya hagyományosan tortaformában készül, de tepsiben vagy jénaiban is működik a recept.

Az olaszok egyszerűen burgonyatortaként emlegetik ezt a finomságot, melyet önmagában is lehet fogyasztani, de köretként is nagyszerű választás.

A rakottas akkor az igazi, ha a burgonya és a hagyma szép vékonyan van felszeletelve, így tudnak egyenletesen sülni. A rétegek közé kétféle sajt kerül, a tetején pedig fokhagymás vaj pirul, ettől lesz igazán ízletes a finomság, mely melegen és hidegen kínálva is fantasztikus.

Tipp

Ha igazán gusztusosan szeretnéd szeletelni, akkor várd meg, míg picit hűl a burgonya. Nehéz kivárni, de úgy lesz igazán szemet gyönyörködtető.

Olasz rakott burgonya

Olasz rakott burgonya ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés vaj a forma kikenéséhez
  • 1 kg krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 100 g mozzarella reszelve
  • 100 g parmezán reszelve
  • 4 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk meg, majd keverjük hozzá a reszelt fokhagymát, és tegyük félre.

A megtisztított burgonyát és hagymát a lehető legvékonyabban szeleteljük fel.

Vegyünk elő egy hőálló edényt, lehet ez tepsi, jénai vagy tortaforma, és kenjük ki kevés vajjal. Kezdjük el rétegezni a hozzávalókat. Először tegyünk le egy sor krumplit, fűszerezzük sóval és borssal, majd mehet rá a hagyma és a reszelt sajtok. A rétegezést úgy csináljuk, hogy a tetejére burgonya kerüljön.

A fokhagymás olvasztott vajat és tejet keverjük össze, majd öntsük a burgonyára.

A burgonyát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 50-55 perc alatt süssük készre. A finomság akkor jó, ha a teteje szép aranybarna, a krumpli puha. Ha a teteje már színt kapott, de még nem puha, akkor fedjük le alufóliával, és süssük addig, amíg megpuhul.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük