A karfiolt tisztítsuk meg, szedjük kisebb rózsákra. A sajtokat reszeljük le.
A fokhagymát hámozzuk meg, fokhagymanyomóval zúzzuk össze.
Tegyünk fel melegedni egy lábasban sós vizet, majd főzzük benne al dentére a karfiolt. Szűrjük le.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A vajat tegyük egy közepes méretű lábasba, majd olvasszuk meg. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd fél perc múlva a lisztet. Keverjük alaposan egybe, 1-2 percig pirítsuk.
Fokozatosan, lassú sugárban öntsük fel a tejjel, közben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Ha elkevertük a tejet, ugyanígy adjuk hozzá a tejszínt is. Várjuk meg, míg elkezd gyöngyözni, közben folyamatosan keverjük. Ízesítsük szerecsendióval, sóval, borssal.
Alacsony lángon addig főzzük, míg besűrűsödik, majd keverjük hozzá a parmezánt. Húzzuk le a tűzről.
Készítsünk elő egy 20x30 centis sütőtálat, majd oszlassunk el az alján 1 merőkanálnyi szószt. Erre jöhet a főtt karfiol egyenletesen eloszlatva, majd a maradék szósz. A tetejét szórjuk meg a kétféle sajttal.
Toljuk a sütőbe 20 percre, majd vegyük feljebb a hőfokot 200-ra, és süssük további 5 percig, míg szépen megpirul a sajt.
Melegen, kakukkfűvel megszórva kínáljuk.