Ellenállhatatlan szőlős pite: tejszínes krém borítja az omlós tésztát

Tejszínes szőlős pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bőséges tejszínes krém és sok-sok szőlő borítja az őszköszöntő pitét, mely csábos megjelenése ellenére egyszerűen készül.

A pite minden szezonban remek választás, hisz rengetegféle változatban kipróbálható. Nagy kedvencek a gyümölcsös verziók, ilyen az almás, cseresznyés vagy a szilvás, de az ősz kedvencéből, a szőlőből is csodás pite sülhet.

A szőlős pitéhez érdemes nagy szemű, mag nélkülit választani, melyet akár félbevágva is a krémre tehetsz. Ha a krém túl soknak bizonyult, csomagold el légmentesen, a hűtőben néhány napig tárolhatod, akár a reggeli kávét vagy kakaót is gazdagíthatod vele.

Tejszínes szőlős pite

Tejszínes szőlős pite ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • hideg víz szükség szerint

Krém:

  • 400 g habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 5 evőkanál porcukor
  • 40 dkg szőlő
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a puha vajat, a cukrot és a tojássárgáját. Az alapanyagokból dolgozzunk tésztát. Ha nem áll össze, akkor néhány evőkanál hideg vizet is adjunk hozzá, majd formázzuk cipóvá és csomagoljuk fóliába. A becsomagolt tésztát tegyük hűtőbe 30 percre.

Krém:

A habtejszínt a mascarponéval és a porcukorral verjük kemény habbá.

A hidegen pihent tésztát enyhén lisztezett dolgozófelületen nyújtsuk ki a forma méretének (20 cm) megfelelően, úgy, hogy a forma peremére is kerüljön tészta.

Miután a tésztát a formába helyeztük, tegyünk rá egy sütőpapírt, amire szórjunk nehezéket (szárazbab), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.

Míg sül a tészta, a szőlőt szemezzük le és mossuk meg, ha szeretnénk, félbe is vághatjuk a szőlőszemeket.

A krémet simítsuk a tésztára: egy részét habzsákba is tölthetjük és használhatjuk a pite díszítésénél.

A krém tetejére tetszés szerint rakjuk rá a szőlőszemeket. A szőlős pitét tálalásig tároljuk hűtőben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük