10 isteni főzelék a krumplitól a kelkáposztáig – Laktató, gyors és egyszerű receptek
A főzelék a magyar konyha büszkesége, a kisvendéglőkben, az iskolai menzán és persze otthon is felbukkan a tartalmas finomság.
A főzelékek palettáján az egyik legnagyobb kedvenc a zöldbabfőzelék, amelyet fokhagymás rántással vagy tejfölös habarással szokás készíteni. Én most változtattam a bevált recepten, és tejszínnel próbáltam ki, így a főzelék hígabb lett, de ezen könnyen alakíthatsz, ha vastagabb sűrítéssel készíted.
Természetesen az ízek kialakításával is érdemes kísérletezni: a zöldbabfőzelékbe sokan ecetet csorgatnak, hogy legyen egy kis savassága, úgyhogy ha hiányolnád, bátran tegyél bele, vagy egy kis citromlevet. Csombor, tárkony és babérlevél is feldobhatja, ínyencek tárkonyecettel is kipróbálhatják.
A selymes zöldbabfőzelék sok mindennel kínálható. Jólesik fasírttal, pörkölttel, rántott zöldséggel, főtt tojással, tükörtojással.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, és dinszteljük 3-4 percig. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és a zöldbabot.
A főzeléket fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával.
A lisztet is forgassuk hozzá, majd öntsük fel vízzel vagy alaplével (amennyi ellepi).
Miután a bab megpuhult, adjuk hozzá a tejszínt, és forraljuk egybe.
A kész főzeléket petrezselyemmel szórjuk meg. Mellé pörköltet vagy valamilyen fasírtot kínáljunk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu