Tanyasi zöldborsóleves csirkehússal: zsenge borsóból kötelező elkészíteni
A gazdagon megpakolt leves nem egy napra készül, másnapra is bőven marad, sőt, a hús miatt két fogás is kihozható belőle.
A borsóleves régi kedvenc, mely sokféle recept szerint kipróbálható. Hagyományosan fűszerpaprikával, sok zöldséggel és galuskával készül, érdemes azonban más receptek szerint is elkészíteni: ilyen ez a krémleves, mely szintén sokféle módon a tányérra kerülhet.
A borsókrémlevesben a borsó a főszereplő: természetesen frissből készítve az igazi, de mirelit vagy konzerves is alkalmas rá. A krémlevesben is elférnek még a zöldségek: a receptbe fejes saláta, hagyma és krumpli kerül, de ezt még fokozhatod, ha egy darab sárgarépát is adsz hozzá.
A receptben a fűszerezés egyszerűen történik, só, bors és ételízesítő kerül bele, de bátran tovább gazdagíthatod, mehet bele fokhagyma, bazsalikom, menta, chili vagy gyömbér. Tálalásnál kínálj a leves mellé sajtos pirítóst.
A salátát szedjük leveleire és mossuk meg. (Ha szeretnénk, daraboljuk vagy vágjuk fel a leveleket.)
A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk közepes méretű kockákra.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá az előkészített salátát és krumplit, pároljuk 4-5 percig, majd adjuk hozzá a borsót, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
A levest főzzük 20 percig, közben fűszerezzük sóval és borssal (ha szeretnénk, adjunk hozzá házi ételízesítőt). Ezután botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a tejszínt és, 1-2 percig főzzük még.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu