Házi kenyér teljes kiőrlésű liszttel és zabpehellyel dúsítva – Rostgazdag az otthon sütött pékáru

Nyomtatás
zabpelyhes kenyér cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szendvicsalapnak is tökéletes ez az egészséges kenyér, amelyhez még csak különleges hozzávalók sem kellenek.

Bár a nagy kenyérsütési láz mostanra alábbhagyott, érdemes otthon készített pékáruval lepni meg a családot. Bár az igazán minőségi és a szervezet számára is kímélőbb a kovászos kenyér, ha nincs kedved vagy időd a kovásszal bíbelődni, akkor süss élesztővel. Ilyenkor is lesz munkád a kelesztéssel és a dagasztással, de ezt a módszert kezdőknek jobban ajánlom.

Ha még dagasztásra sincs energiád, akkor készítsd el ezt a magvas kenyeret. Ha még magvasabb kenyérre vágysz, akkor ezt a zabpehelykenyeret érdemes kipróbálnod, amelybe még élesztő sem kell, viszont annál több olajos mag. A sima lisztről érdemes teljes kiőrlésűre váltanod, ezek a zsemlék már egészségesebb változatban kerülhetnek a tányérodra. A teljes kiőrlésű liszt mellé mindenképpen keverj simát is, különben nagyon tömör lesz a végeredmény.

Az alábbi kenyér duplán rostgazdag, hiszen zabpelyhet és teljes kiőrlésű lisztet is gyúrtunk bele. Ebből az adagból két kenyér lesz.

Teljes kiőrlésű zabpelyhes kenyér

zabpelyhes kenyér recept ok

Hozzávalók 2 darabhoz

Kenyér:

  • 50 gramm élesztő (friss)
  • 310 milliliter tej
  • 50 gramm cukor
  • 400 gramm liszt
  • 370 gramm búzaliszt (teljes kiőrlésű)
  • 210 gramm zabpehely
  • 2.5 teáskanál
  • 4 evőkanál vaj
  • 380 milliliter víz
  • a kenéshez olaj

Teteje:

  • 1 darab tojásfehérje
  • 1 evőkanál víz (jéghideg)
  • 2 evőkanál zabpehely
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel 1 evőkanál cukorral és 1 deci langyos tejjel.

Egy nagyobb tálba szórjunk bele 250 gramm sima és 200 gramm teljes kiőrlésű lisztet, a zabpelyhet, a maradék cukrot és a sót. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is. 

A vajat tegyük egy mélyebb serpenyőbe. Öntsük hozzá a vizet és a maradék tejet. Közepes lángon melegítsük 4 percig, majd öntsük a lisztes keverékhez. Kezdjük el dagasztani, míg az alapanyagok össze nem állnak. Ekkor szórjuk hozzá a maradék liszteket, és dagasszuk egyneművé a tésztát, akkor jó, amikor elválik a tál szélétől. Ha túl ragacsosnak találjuk a tésztát, szórjunk hozzá egy kevés lisztet. 

Egy nagyobb tálat olajozzunk ki, és tegyük bele a tésztát, majd takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni, nagyjából 30 percig. Kicsit ütögessük meg a tésztát, és hagyjuk még 10 percet letakarva pihenni. Közben olajozzunk ki két egyforma kenyérformát. 

Osszuk két egyenlő részre a tésztát, és mindegyiket óvatosan nyomkodjuk bele a kenyérformába. Takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk további 15 percet kelni. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

Egy kis tálban keverjük össze a tojásfehérjét a hideg vízzel, majd kenjük meg a keverékkel a kenyerek tetejét, és szórjuk meg zabpehellyel. 

Süssük a kenyereket 40-50 percig, amíg a tetejük aranybarna nem lesz. Vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon