Tepsiben sült krumplihasábok parmezánnal és fokhagymával - Izgalmas, isteni köret

parmezános fokhagymás sült krumpli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Inkább az elkészítési módja izgalmas ennek a sült krumplinak, amit érdemes kipróbálnod az extra ropogós hasábokért.

A sült krumpli szeretete minden korosztályra jellemző, de nem mindig sikerül igazán finomat és ropogósat készíteni otthon. A házhozszállítással sem oldódik meg minden, hiszen előfordul, hogy kihűl, mire az otthonodba ér vele a futár. Persze különböző módszerekkel újra tudod melegíteni, de az igazi mégis az, ha frissen sütöd.

Bár a krumpli nem kifejezetten diétás étel, ha nem bő olajban sütöd, mindenképpen kevesebb kalóriát veszel magadhoz. A tepsiben sütés tökéletes módszer, csak annyi olajat kell a krumplira spriccelni, hogy ne száradjon ki. Készítheted csak egy-két fűszerrel, pirospaprikával és fokhagymával, illetve érdemes olaj helyett zsírt tenni alá, hogy még puhább legyen. 

A krumplihoz remekül illik a sajt, például a parmezán, amelyhez már csak egy kis fokhagymát kell adnod, és máris készen van a finom ropogtatnivaló. Ebben a változatban nem is a fűszerezés az izgalmas, hanem a készítés, a krumplihasábokat egészen rövid főzést követően jeges vízfürdőbe kell tenni és utána tolni a sütőbe. 

Tepsiben sült krumpli parmezánnal

parmezánoskrumpli

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm krumpli
  • 2 liter víz
  • 100 gramm parmezán (reszelt)
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágva)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagy fazékban forraljunk vizet. Egy tálba tegyünk vizet és jeget, tegyük félre. 

A krumplikat tisztítsuk, hámozzuk meg, vágjuk fél centiméter széles hasábokra. A krumpli egynegyedét tegyük a forrásban lévő vízbe és főzzük 2 percig. Egy szedőkanállal vegyük ki őket, tegyük a jeges fürdőbe. Ismételjük meg a többi adag krumplival is a műveletet. 

A krumplikat tegyük papírtörlőre vagy tiszta konyharuhára, hogy a felesleges nedvességet felitassuk. Ügyeljünk arra, hogy a hasábok teljesen szárazak legyenek. Ezután tegyük őket egy nagy tálba.

Keverjük össze a parmezánt, a sót és a fokhagymaport.

A krumplira öntsünk olívaolajat, forgassuk át, hogy mindenhol érje a zsiradék. Ezután szórjuk meg a fokhagymaporos keverékkel, újra forgassuk át, hogy mindenütt befedje.  

Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, majd tegyük rá a hasábokat. Süssük 25-30 percig. Tálalásnál szórjuk meg ízlés szerint petrezselyemmel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük