Könnyed, frissítő citromos tészta: pár hozzávalós ebéd
Igazi nyári fogás az olasz citromos tészta, üde, nem terheli meg a gyomrodat, és csak szeretni lehet.
A tésztaételek az olasz receptek legjobbjai közé tartoznak, népszerűségük pedig töretlen. Ebben egyszerű elkészíthetőségük és komplex ízviláguk is segíti őket – ez pedig nincsen másként ezzel a szuper krémes, paradicsomos-spenótos pennével sem, amelyet kesuricotta egészít ki.
Az alap egy egyszerű paradicsomos tészta, amelybe spenót is kerül – ami viszont igazán különlegessé teszi, az a kesudióból készült hamis ricotta. Ez a hozzávaló remek választás abban az esetben, ha hozzám hasonlóan nem fogyasztasz tejet vagy tejszármazékokat, de mégis szeretnéd tartalmasabbá tenni a főztödet egy olyan kiegészítővel, ami (állagban és részben ízben is) valamilyen tejtermékre hasonlít.
A kesudió tökéletes alap, ha ricottában gondolkodsz, hiszen viszonylag semleges íze miatt sokféleképpen ízesíthető. És még a textúrája is olyan lesz, mint az eredetinek! Természetesen, ha számodra nem jelent problémát a ricotta fogyasztása, akkor bátran használhatod azt is a recepthez.
A felsorolt alapanyagokhoz egy 18x30 cm-es tepsit használtam.
Először a hamis ricottát készítjük el. A kesudióra öntsünk forró vizet, és legalább 1 órát hagyjuk ázni. Szűrjük le, minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe, és 3-4 perc alatt dolgozzuk sima, ricottára emlékeztető állagúra. Ha túl sűrű lenne, adjunk még hozzá 1-2 kanál vizet.
Amíg a kesudió ázik, enyhén sós vízben főzzük a pennét al dentére (semmiképp ne legyen teljesen puha!). Szűrjük le, locsoljunk rá kevés olajat, hogy ne ragadjon össze, és tegyük félre.
A fokhagymát pirítsuk 1-2 percig az olívaolajon, majd adjuk hozzá a bébispenótot, és 1 perc alatt fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a passatát, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal és citromhéjjal, majd 2-3 percig rotyogtassuk, hogy az ízek összeérjenek. Igény szerint édesítsük kevés cukorral.
Adjuk hozzá a reszelt mozzarellát és a kesuricottát, és keverjük össze.
A pennét borítsuk egy nagyobb tepsibe vagy jénaiba, kanalazzuk rá a paradicsomos szószt, és alaposan forgassuk össze, hogy a tésztát mindenhol jól átjárja. Reszeljünk a tetejére mozzarellát, majd tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors