Paradicsomos penne hamis ricottával: gyors vacsora a sütőből

Paradicsomos-ricottas-penne
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyors, egyszerű és annyira krémes, hogy minden falat egy élmény lesz ebből az ételből.

A tésztaételek az olasz receptek legjobbjai közé tartoznak, népszerűségük pedig töretlen. Ebben egyszerű elkészíthetőségük és komplex ízviláguk is segíti őket – ez pedig nincsen másként ezzel a szuper krémes, paradicsomos-spenótos pennével sem, amelyet kesuricotta egészít ki.

Az alap egy egyszerű paradicsomos tészta, amelybe spenót is kerül – ami viszont igazán különlegessé teszi, az a kesudióból készült hamis ricotta. Ez a hozzávaló remek választás abban az esetben, ha hozzám hasonlóan nem fogyasztasz tejet vagy tejszármazékokat, de mégis szeretnéd tartalmasabbá tenni a főztödet egy olyan kiegészítővel, ami (állagban és részben ízben is) valamilyen tejtermékre hasonlít.

A kesudió tökéletes alap, ha ricottában gondolkodsz, hiszen viszonylag semleges íze miatt sokféleképpen ízesíthető. És még a textúrája is olyan lesz, mint az eredetinek! Természetesen, ha számodra nem jelent problémát a ricotta fogyasztása, akkor bátran használhatod azt is a recepthez.

A felsorolt alapanyagokhoz egy 18x30 cm-es tepsit használtam.

Tepsis paradicsomos penne

Paradicsomos-ricottas-penne-c

Hozzávalók 6 személyre

Az összeállításhoz:

  • 400 g penne
  • 2 ek olívaolaj
  • 8 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 300 g bébispenót
  • 1 l paradicsompassata
  • 2 tk kakukkfű
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 tk
  • 0.5 tk frissen őrölt fekete bors
  • 0.5 db közepes biocitrom reszelt héja
  • 2 tk cukor
  • 150 g vegán mozzarella reszelve + 50 g a tetejére

A kesuricottához:

  • 200 g kesudió
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 ek friss citromlé
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 5 ek hideg víz
  • 0.5 tk
Recept idők

Elkészítés:

Először a hamis ricottát készítjük el. A kesudióra öntsünk forró vizet, és legalább 1 órát hagyjuk ázni. Szűrjük le, minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe, és 3-4 perc alatt dolgozzuk sima, ricottára emlékeztető állagúra. Ha túl sűrű lenne, adjunk még hozzá 1-2 kanál vizet.

Amíg a kesudió ázik, enyhén sós vízben főzzük a pennét al dentére (semmiképp ne legyen teljesen puha!). Szűrjük le, locsoljunk rá kevés olajat, hogy ne ragadjon össze, és tegyük félre.

A fokhagymát pirítsuk 1-2 percig az olívaolajon, majd adjuk hozzá a bébispenótot, és 1 perc alatt fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a passatát, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal és citromhéjjal, majd 2-3 percig rotyogtassuk, hogy az ízek összeérjenek. Igény szerint édesítsük kevés cukorral.

Adjuk hozzá a reszelt mozzarellát és a kesuricottát, és keverjük össze.

A pennét borítsuk egy nagyobb tepsibe vagy jénaiba, kanalazzuk rá a paradicsomos szószt, és alaposan forgassuk össze, hogy a tésztát mindenhol jól átjárja. Reszeljünk a tetejére mozzarellát, majd tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük