Paradicsomos penne hamis ricottával: gyors vacsora a sütőből

Paradicsomos-ricottas-penne
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyors, egyszerű és annyira krémes, hogy minden falat egy élmény lesz ebből az ételből.

A tésztaételek az olasz receptek legjobbjai közé tartoznak, népszerűségük pedig töretlen. Ebben egyszerű elkészíthetőségük és komplex ízviláguk is segíti őket – ez pedig nincsen másként ezzel a szuper krémes, paradicsomos-spenótos pennével sem, amelyet kesuricotta egészít ki.

Az alap egy egyszerű paradicsomos tészta, amelybe spenót is kerül – ami viszont igazán különlegessé teszi, az a kesudióból készült hamis ricotta. Ez a hozzávaló remek választás abban az esetben, ha hozzám hasonlóan nem fogyasztasz tejet vagy tejszármazékokat, de mégis szeretnéd tartalmasabbá tenni a főztödet egy olyan kiegészítővel, ami (állagban és részben ízben is) valamilyen tejtermékre hasonlít.

A kesudió tökéletes alap, ha ricottában gondolkodsz, hiszen viszonylag semleges íze miatt sokféleképpen ízesíthető. És még a textúrája is olyan lesz, mint az eredetinek! Természetesen, ha számodra nem jelent problémát a ricotta fogyasztása, akkor bátran használhatod azt is a recepthez.

A felsorolt alapanyagokhoz egy 18x30 cm-es tepsit használtam.

Tepsis paradicsomos penne

Paradicsomos-ricottas-penne-c

Hozzávalók 6 személyre

Az összeállításhoz:

  • 400 g penne
  • 2 ek olívaolaj
  • 8 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 300 g bébispenót
  • 1 l paradicsompassata
  • 2 tk kakukkfű
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 tk
  • 0.5 tk frissen őrölt fekete bors
  • 0.5 db közepes biocitrom reszelt héja
  • 2 tk cukor
  • 150 g vegán mozzarella reszelve + 50 g a tetejére

A kesuricottához:

  • 200 g kesudió
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 ek friss citromlé
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 5 ek hideg víz
  • 0.5 tk
Recept idők

Elkészítés:

Először a hamis ricottát készítjük el. A kesudióra öntsünk forró vizet, és legalább 1 órát hagyjuk ázni. Szűrjük le, minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe, és 3-4 perc alatt dolgozzuk sima, ricottára emlékeztető állagúra. Ha túl sűrű lenne, adjunk még hozzá 1-2 kanál vizet.

Amíg a kesudió ázik, enyhén sós vízben főzzük a pennét al dentére (semmiképp ne legyen teljesen puha!). Szűrjük le, locsoljunk rá kevés olajat, hogy ne ragadjon össze, és tegyük félre.

A fokhagymát pirítsuk 1-2 percig az olívaolajon, majd adjuk hozzá a bébispenótot, és 1 perc alatt fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a passatát, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal és citromhéjjal, majd 2-3 percig rotyogtassuk, hogy az ízek összeérjenek. Igény szerint édesítsük kevés cukorral.

Adjuk hozzá a reszelt mozzarellát és a kesuricottát, és keverjük össze.

A pennét borítsuk egy nagyobb tepsibe vagy jénaiba, kanalazzuk rá a paradicsomos szószt, és alaposan forgassuk össze, hogy a tésztát mindenhol jól átjárja. Reszeljünk a tetejére mozzarellát, majd tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük