Krémes thai csirkeleves kókusztejjel: citrussal és friss korianderrel a legfinomabb

Nyomtatás
kókusztejescsirkeleves2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kókusztól krémes, picit édeskés lesz a lé, amit a citrus, a chili és a gyömbér ellensúlyoz, tökéletes harmóniában állnak az ízek.

A thai kókusztejes csirkeleves, avagy a Tom Kha Gai az egyik legfinomabb ázsiai fogás, krémes, ízekben gazdag, picit édeskés és savanykás, egyszerűen tökéletes. Bár az alábbi változathoz is kell egy-két különlegesebb összetevő, igyekeztünk egyszerűsíteni a recepten, ahol tudtunk. Míg eredetileg galangagyökérrel készül, mi ezt most gyömbérre cseréltük, de a citromnád is helyettesíthető, lime-héjjal érdemes pótolni.

A csirkemell mellé szinte bármilyen zöldséget keverhetsz, leggyakrabban gomba és répa, esetleg paprika kerül a levesbe, de chilit is érdemes karikázni bele. Mivel kókusztejjel készül, laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Thai csirkeleves

kókusztejescsirkeleves3

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 gramm csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej salottahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • opcionális chili
  • 1 darab gyömbér (2 centis)
  • 2 szál citromnád
  • 375 ml alaplé
  • 400 gramm kókusztej (konzerv)
  • 200 gramm gomba (csiperke)
  • 1 darab répa
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 1.5 ek barna cukor
  • 2 ek halszósz
  • 2 evőkanál koriander (friss)
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre vagy kockákra. A hagymákat hámozzuk meg. A salottát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A gyömbért és a répát pucoljuk meg, a megmosott gombával és a paprikával együtt vágjuk szeletekre.

Melegítsünk olajat egy lábasban, adjuk hozzá a hagymát. Amikor üveges, mehet hozzá a fokhagyma, és ha használunk, a chili. Várjuk meg, míg illatozni kezd, majd adjuk hozzá a gyömbért és a citromnádat is (csak a fehér részét). Keverjünk mindent össze, majd öntsük fel az alaplével és a kókusztejjel, várjunk, míg forrni kezd.

Amikor forr, adjuk hozzá a gombát, a répát, a paprikát és a csirkét. Sózzuk, illetve adjuk hozzá a cukrot is. Fedjük le a lábast, majd főzzük a levest 10-15 percig, míg a hús és a zöldségek is elkészülnek.

Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a halszószt és a friss koriandert.

Rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon