Hűtőben pihent, New York-i stílusú pizza - Így készül a Tini nindzsa teknőcök kedvence

3
Nyomtatás
pcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A Tini nindzsa teknőcök kedvenc pizzája New York-i stílusban készül, ami annyit jelent, hogy a tészta vékony, a feltét pedig nagyon sajtos.

A ’80-as, ’90-es évek gyerekei imádták a harcos teknősöket, főleg Amerikában, olyannyira népszerű volt a képregényből készült mese, hogy élő szereplős sorozat és mozifilm is készült a teknőcök kalandjaiból. Akik hű nézői voltak a történetnek, jól tudják, hogy a harcművészetben jártas teknősök imádták a hasukat, a legnagyobb kedvencük pedig a pizza volt, szinte minden epizódban figyelmet kapott, melynek látványától garantáltan éhes lett az ember.

Az ikonikus pizza igazi New York-i stílusú, vagyis vékony tésztás, a feltét pedig minden sajtimádó álma. A teknősök pizzája a Filmek terítéken című könyvben is szerepet kapott. A kötetben írt recepten picit változtattam, a szerző a tészta alapanyagait együtt helyezte keverőtálba és jeges vizet adagolt hozzá, én viszont a lent olvasható módon próbáltam ki először, csak másodjára követtem a könyvben szereplő utasításokat. Jelentem, mindkét változat működik, a jeges vízzel készültet akár több napig is tárolhatod a hűtőben, a tésztával jól lehet dolgozni.

Fontos

A tészta dagasztását géppel végezd, mert csak úgy alakul ki a megfelelő gluténszerkezet. Ha nincs kedved a hosszadalmas pihentetéshez, semmi gond, úgy is örülhetsz egy szuper pizzának, csakhogy a hűtőben történő fermentálás is hozzájárul a textúrához, és pluszízt is ad a tésztának, szóval nem érdemes megspórolni. 

Mi legyen a feltét?

Bármi, amit szeretnél. A teknősök négyen voltak, mindegyikük máshogy szerette, de azt hiszem, a sajtossal nem hibázhatsz, az mindenkinek ízleni fog. A sajtból érdemes zsírosabb fajta mozzarellát választani, mellé pedig akár füstölt sajtot is használhatsz. A mesében a teknősök imádták a kész pizzát plusz fűszerrel megszórni, ha szeretnéd, te is próbáld ki frissen őrölt fekete borssal vagy chilipehellyel.

New York-i pizza

pct

Hozzávalók 2 darabhoz

Tészta:

  • 450 g pizzaliszt
  • 1 teáskanál
  • 10 g élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 300 ml víz
  • 2 csipet liszt
  • 1 evőkanál olívaolaj a tésztába
  • olívaolaj a forma kikenéséhez

Szósz:

  • 800 g hámozott paradicsom levével együtt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 0.5 teáskanál chilipehely
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál cukor

Feltét:

  • 25 dkg mozzarella
  • 15 dkg füstölt sajt
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet a sóval forgassuk egybe.

Az élesztőt és a cukrot helyezzük tálba, majd öntsük rá a vizet, alaposan keverjük össze, szórjunk a tetejére 2 csipet lisztet, várjuk meg, míg felfut az élesztő.

A felfutott élesztőhöz öntsük hozzá az olajat, majd az egészet adjuk a liszthez és dagasszunk belőle tésztát. A tésztacipót helyezzük olajjal kikent tálba, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük duplájára. A megkelt tésztát szedjük ketté, formázzunk belőle két cipót, majd helyezzük őket olajjal kikent tálba, fóliával csomagoljuk be, és tegyük hűtőbe 1 éjszakára.

Másnap a tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk tetszőleges vékonyságúra, majd helyezzük pizzasütő tepsire, pizzakőre vagy hagyományos tepsire, amit enyhén kenjük ki olajjal.

Szósz:

Az összes alapanyagot helyezzük robotgépbe és turmixoljuk teljesen simára.

Összeállítás:

A tetszőleges formára nyújtott pizzát ízlés szerint kenjük meg szósszal, majd szórjuk meg reszelt sajtokkal.

A pizzát toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük aranybarnára.

A receptben írt mennyiségből 2 darab 35 centi átmérőjű pizza lesz.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon