Mennyei, krémes tiramisu muffin: a puha tészta lágy tölteléket rejt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olaszok kedvenc desszertje, a tiramisu muffin formájában is készülhet, a jól ismert íz marad, de a tészta sokkal puhább, a habkoronának köszönhetően pedig krémesebb lesz.
A jól ismert klasszikus desszertek újragondolva is isteni finomak, itt van rögtön a tiramisu, amely mutatós golyó, habos pohárkrém és palacsintatorony formájában is készülhet. Ennyivel azonban nem ér véget a lista, muffinként is újjászülethet.
A süti tésztája a mascarponétől puha, a kávés tölteléktől krémes lesz, intenzívebb zamatot pedig a rumtól kap. Ha szeretnéd, a megmaradt kávéval - ami nem kerül a töltelékbe - meglocsolhatod a betöltött muffint is, így a tészta szépen megszívja magát, sokkal karakteresebb íze lesz a sütinek.
Tiramisu muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 2 bögre finomliszt
- 1 bögre cukor
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 1 bögre tej
- 2 darab tojás
- 10 dekagramm vaj
- 2 evőkanál mascarpone
- 2 teáskanál rumaroma
Töltelék:
- 3 evőkanál mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál kávé (instant)
- 1 deciliter víz
Tetejére:
- 100 milliliter habtejszín
- kakaó a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét. A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot és a sütőport.
A tejbe üssük bele a tojást, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a mascarponét, rumaromát, keverjük egybe, majd forgassuk a liszttel is egybe. Keverjük csomómentesre a masszát, ha szükséges, adjunk még hozzá tejet.
A muffintepsit béleljük ki kapszlikkal, majd fagyiskanállal adagoljuk bele a tésztát úgy, hogy a forma 3/4 részéig érjen, utána toljuk 180 fokos sütőbe 18-25 percre.
Várjuk meg, míg a kész muffinok kihűlnek, majd a közepüket lyukasszuk ki a habcső fejével.
Töltelék:
A vizet forraljuk fel, majd keverjük bele a kávét, hagyjuk kihűlni.
A cukrot és a mascaponét keverjük habosra, majd tegyünk a kávéból 3-4 evőkanállal a mascaponés keverékhez.
A tölteléket töltsük habzsákba, majd a kávés, mascaponés krémből nyomjunk a muffinok közepébe.
A habtejszínt verjük kemény habbá, töltsük habzsákba és nyomjuk a muffin tetejére. A hab tetejére szórjunk kakaót.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors