Salátawrap karamellizált tofuval: a legjobb előétel

11
Nyomtatás
Salata-wrap-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a salátawrap az egyik legfinomabb fogás, amit tofuból készíthetsz: barna cukorral pirul aranyszínűre, és gazdag ázsiai ízesítést kap.

Ez a salátás fogás nyári harapnivaló vagy különleges előétel is lehet, hiszen könnyed, üde, egyszerre édes és savanykás, és tele van jobbnál jobb fűszerekkel. Az alapja tofu, amely barna cukorral pirul aranyszínűre, kiegészítésként pedig olyan ízesítők kerülnek mellé, mint a szójaszósz, a rizsecet, a szezámolaj, a gyömbér, a fokhagyma vagy éppen a friss koriander.

Mivel fontos, hogy a tofu a lehető legjobban átvegye a többi hozzávalót ízét, ezért felhasználás előtt alaposan nyomkodd ki belőle a folyadékot. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, hogy egy tiszta konyharuhába vagy több réteg papírtörlőbe csomagolod, és valamilyen nehezéket helyezel rá. 15 perc után pedig használhatod is.

Tofus salátawrap

Salata-wrap

Hozzávalók 2 személyre

  • 400 g füstölt tofu
  • 50 ml szójaszósz
  • 3 ek. barna cukor
  • 2 ek. rizsecet
  • 1 tk. pirított szezámolaj
  • 1 csipet szárított chilipehely
  • 2 ek. napraforgóolaj
  • 1 ek. gyömbér apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 kisebb római saláta leveleire szedve
  • 1 csokor friss koriander
  • 0.5 db. lime
  • 2 ek. pirított szezámmag vagy földimogyoró
Recept idők

Elkészítés:

A tofuból alaposan nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, majd kézzel tördeljük egészen apró, borsóméretű darabokra.

Egy kisebb tálban keverjük össze a szójaszószt, a cukrot, a rizsecetet, a szezámolajat, a chilipelyhet, és keverjük el, amennyire csak tudjuk.

Egy nagy tapadásmentes serpenyőt hevítsünk fel az olajjal, majd szórjuk bele a tofut, és kevergetés nélkül pirítsuk 5 percig magas hőfokon. Ha szép aranybarna, keverjük meg, és hagyjuk további 4-5 percig, vagy amíg mindenhol meg nem pirul.

Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, és 1 percig együtt is pirítsuk, majd öntsük rá az előkészített szószt, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a folyadék el nem párolog. Ez 3-4 perc alatt megtörténik.

Vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé hűlni, majd kanalazzuk a salátalevelekbe. Szórjuk meg friss korianderrel, locsoljunk rá kevés lime-ot, és szezámmagszórással vagy pirított mogyoróval fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon